НС ще разгледа предложението за анкетна комисия за „Росенец“

НС ще разгледа предложението за анкетна комисия за „Росенец“


Депутатите решиха вместо парламентарен контрол да разгледат предложението за Временна комисия за „Росенец“. Това бе прието в пленарната зала по предложение на председателя на парламента Ива Митева. „За“ предложението ѝ гласуваха 165 народни представители, „против“ – 1,“въздържали се“ -9 , с което то бе прието.

Освен тази точка, депутатите включиха в дневния си ред още проект на решение за Временна комисия за проверяване на всички факти и обстоятелства за използване на сълзотворен газ срещу протестиращи граждани.

Недоволството от отпадането на парламентарния контрол изрази председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова. „Вчера колегите от ГЕРБ убеждаваха, че няма никакъв проблем с отговорите в тридневен срок, когато става дума за не много сложни и не много изпълнени с цифрови данни питания и въпроси. Вчера депутатите от ГЕРБ отново прикриха своите министри и възможността да отлагат с една седмица отговорите на въпроси остана“, заяви Манолова.

Преди дни стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на „Демократична България“ за съставяне на парламентарна анкетна комисия за проверка на казуса „Росенец“. 

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че ДБ започва да събира подписи за свикване на анкетна комисия. И посочи, че комисията трябва да изслуша разследващите журналисти, които дадоха гласност на голяма част от фактите около строежа на лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, заграждането на пътя към нея, огромния кей и опита да се ограничи достъпа на гражданите до плажа.

Тома Биков от ГЕРБ съобщи, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС вече е събрала 48 подписа за свикване на временната комисия.

От лятото, когато служители на НСО, охраняващи имота на Доган край плажа „Росенец“, изблъскаха Христо Иванов и Ивайло Мирчев  от ДБ при опита им да достигнат частния имот, досега от ГЕРБ никога не са демонстрирали желание да се изяснят всички детайли около случилото се тогава и последвалите протести.

В едно от последните си изявления премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря ДБ и ДПС в съвместни действия около акцията на „Росенец“.

Още по темата