Нов странен симптом на COVID-19 у по-младите

Нов странен симптом на COVID-19 у по-младите

Списъкът със симптомите на коронавируса е доста голям и нараства. Най-честите са загубата на вкус и мирис, но има и друга, която е особено поразителна поради своята рядкост – замръзнали пръсти на краката. Усеща се като възпаление или парене в пръстите, което изчезва без специално лечение за две или три седмици.
Това е кожен обрив, известен като перниоза или еритема пернио, който се появява по-често през зимата поради ниските температури. Но тази година той започва да се появява и от пролетта предимно сред млади хора.
Естер Фрийман, дерматолог от Масачузетската болница в Бостън, алармира за това още през април във в. Washington Post след няколко сходни спешни повиквания, свързани с петна по пръстите на краката. Накрая се оказа, че много от сигнализиралите пациенти се оказаха с положителни проби за коронавирус.
Повечето от пациентите с т. нар. „COVID пръсти“ са били без симптоми или са имали леки симптоми. Почти всички са били деца или младежи на възраст между 20 и 40 години, група, която не е изложена на риск и има по-силен имунен отговор срещу коронавируса.
Повечето от пациентите бяха млади, здрави и имаха доброкачествено клинично протичане“, каза Фрийман, която също е изследовател в медицинското училище на Харвардския университет. В допълнение тя добави успокояващо: „Не искам хората да мислят, че ако имат лилави петна по пръстите на краката, ще попаднат на респиратор в интензивно отделение. Данните показват, че не става дума за такива последици“.
Вирусните обриви обикновено не са нормални и кожните промени често са индикатори за някое заболяване на организма. Тези обриви на пръстите на краката обаче са изненадали изследователите.
Според доклади и проучвания първите случаи се появяват около април. Една от първите информации в началото на същия месец е от група френски дерматолози, които предупреждават за „псевдо измръзване“ в крайниците.
По същото време списанието на Американската академия по дерматология съобщава за наличието на лилави лезии на стъпалото на млад белгиец, който е бил с положителен тест за коронавирус, като също е имал и по-типични за COVID-19 симптоми като суха кашлица и лека температура.
„Истината е, че никой засега не знае защо става това и защо се проявява в пръстите на ръцете и краката“, каза Ебинг Лаутенбах, ръководител на отдела по инфекциозни болести в Медицинския факултет „Перелман“ в Университета в Пенсилвания.
Към момента една от теориите е, че някои смъртни случаи от COVID-19 се дължат на проблеми с възпаления и проблеми със съсирването. Авторитетното медицинско списание The Lancet публикува в статия, че вирусът може да атакува тънък слой клетки, който покрива стените на съдовете и това може да доведе до обриви и проблеми със съсирването./Dariknews.bg

Още по темата