Божков с първи коментар: Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми

Божков с първи коментар: Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми

Намиращият се в Дубай Васил Божков направи първи коментар в социалните си мрежи след налагането на санкции от страна на САЩ.
„Благодаря на Съединените американски щати, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той беше първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на Бойко Борисов и Владислав Горанов“, пише той.
„От всички засегнати от #хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции“, допълва той в позицията си във фейсбук.
В заключение бизнесменът пише: „Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки “олигарха” Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци“.
Ден по-рано САЩ наложиха санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации. Санкциите са въз основа на закона „Магнитски”. Българският министър-председател Стефан Янев е уведомен за санкциите в телефонен разговор с помощник-държавния секретар Виктория Нюланд.
В документа от финансовото министерство на САЩ се посочва, че Пеевски и Божков са крупни български олигарси, а Илко Желязков, като бивш заместник-шеф на Държавната агенция за технически операции, е действал като дясна ръка на Пеевски.
Според САЩ Васил Божков многократно е подкупвал държавни служители. Посочват се примери с Държавната комисия по хазарта. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято”, които са притежавани или контролирани от Божков.
Днес в 16:00 ч. се очаква да се проведе пресконференция./Dariknws.bg

Още по темата