Магистрала „Хемус“ щяла да доближи хората от Добрич до столицата

Магистрала „Хемус“ щяла да доближи хората от Добрич до столицата


Като направим АМ „Хемус“, хората в Добрич няма да се чувстват така отдалечени от столицата. Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението си в област Добрич. Премиерът провери ремонта на знаков булевард в града, където е извършено асфалтиране и е изградена пешеходна зона и пусна видео във Фейсбук. С него са и социалният министър Деница Сачева, която е и областен координатор на ГЕРБ за Добрич и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

„Санирани са училища и детски градини. Инвестираме в образователна инфраструктура. И тук кметът не е от ГЕРБ, но му помагаме и добричани са доволни“, заяви Борисов. По думите му е направено много и за подпомагане на хората по мерките за COVID.

„Като направим АМ „Хемус“, хората в Добрич няма да се чувстват така отдалечени от столицата. Това е прекрасен край. Продължавате, правете си поръчките и стройте. Като минах преди 3 години с кмета, имаше огромни ями и не можеше да се минава“, посочи той.

„Сега помагаме за детските градини, училищата, индустриалната зона и ключовите булеварди“, допълни премиерът.

„По едно и също време в Разград се изгражда църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и се реставрира джамията „Макбул Ибрахим паша“. Винаги сме подкрепяли всички вероизповедания. Така се постига етническа толерантност. Това е и гаранцията, че „Възродителният процес“ никога няма да се повтори. Хората тук обаче още помнят мрачните събития. Нека го помнят и коалиционните партньори от БСП и ДПС. ДПС в устава си би трябвало да имат клауза за недопускане на коалиция с наследниците на БКП, но това си е тяхно решение“.

Това пък заяви министър-председателят Бойко Борисов в Разград, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“. Той подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години.

„Моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“, допълни той.

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът.

Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място.

„Ние правим еднакво с еднакъв аршин – и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа – ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира премиерът. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.

За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.

Народният представител от Разград Десислава Атанасова, която бе заедно с премиера Борисов, информира, че по социално-икономическите антикризисни мерки на правителството в региона са изплатени над 5 милиона лева в помощ на хората и на бизнеса и са запазени близо 2000 работни места.

„Не сме спирали да помагаме на област Разград през целия си управленски мандат, включително и на населените места, където кметовете не са от ГЕРБ. Инвестирали сме близо 80 млн. лв. в пътищата от републиканската мрежа. Над 5 млн. лв. са изплатени по линия на социално-икономически мерки, като с това са съхранени близо 2 хил. работни места. Това е нашата политика – работа, работа, работа и показване на направеното“, каза още Борисов.

Още по темата