Експерт: Ще има сериозно увеличение на цената на електроенергията

Експерт: Ще има сериозно увеличение на цената на електроенергията

Ще има сериозно увеличение на цената на енергията. В момента големите държави „наливат” пари в спасяването на авиолиниите. Нефтът и и природният газ са доста евтини. В тези условия преминаването към друг източник на енергия е трудно. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините“ по NOVA Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите.
„Не виждам как ще има голямо потребление на енергия в Европа, при положение, че се прави така, че електроенергията да става все по-скъпа“, заяви експертът. Проде него „идеята, че с АЕЦ „Белене” ще заместим ТЕЦ „Марица Изток”, е лъжа.
„Ако в момента някой ви каже, че знае какво ще стане, лъже. Големите компании нямат пари. Няма как да имат, когато нямат потребление. Чака се Европа да започне „да налива“ пари.
Още преди коронавируса имаше яснота, че се върви към „зелена сделка”. Ясно е, че тя ще се случи, въпросът е в какъв мащаб и с каква амбиция. За да се направи тази трансформация, се изискват огромни инвестиции. Някой трябва да го плати това.
Според него изграждането на интерконектора с Гърция е изключително важен за страната ни./Dariknews.bg

Още по темата