Може да изхвърлим 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“

Може да изхвърлим 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“


„За 20 000 дози ваксини на „АстраЗенека“, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени“. Това обяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

„До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони“, каза Кирилов.

Близо 2 млн. дози са поставени, налични са 2,8 милиона.

По думите му до момента няма големи загуби на дози от препаратите.

Директорът на ИАЛ напомни, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да се предоставят ваксини.

„Важното е в следващите месеци за всички количества, които са в повече в ЕС, да се намери механизъм за дарение и препродажба“, коментира Кирилов.

България е на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а причината в момента е липсата на интерес от страна на населението. Водят се и разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас.

На въпрос ще има ли нужда от трета доза ваксина Богданов отговори: „Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен“.

Според данните на МЗ 1 911 953 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента, 2 044 от които са приложени през изминалите 24 часа.

.

Още по темата