ГЕРБ ще внесе жалба в КС заради изцяло машинното гласуване

ГЕРБ ще внесе жалба в КС заради изцяло машинното гласуване


ГЕРБ ще внесе жалба в Конституционния съд заради решението в пленарна зала на парламента да се гласува само с машини в секции с над 300 избиратели. 

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и бившият председател на парламента Цвета Караянчева обявиха мотивите: „Считаме, че по този начин се отнема правото на българските граждани по Конституция да изразят своя вот“, посочи г-жа Атанасова.

„Беше отнето правото на глас на българските граждани – на тези 73% български граждани, които гласуваха с хартиена бюлетина (на вота на 4 април – б.р.). На машина не се гласува никъде в Европейския съюз“, допълни г-жа Караянчева.

А депутатът Тома Биков заяви, че парламентът е вземал решения с по-малко от нужния кворум, погазвайки грубо собствения си правилник.

По-рано днес депутатите приеха окончателно да има 100% машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души.

По време на дебатите, свързани с машинния вот, Цвета Караянчева от ГЕРБ настоя да остане и хартиената бюлетина.

„Защо не трябва да има само машинно гласуване? Само да ви дам пример – на президента му трябваха близо пет минути да се ориентира как да гласува на машина. Нека да има и хартиена бюлетина, за да може да има възможност и алтернатива тези хора да гласуват. В малките населени места, ако примерно спре токът, машината може да работи на батерия не повече от два, максимум до три часа – няма да може да се гласува и се проваля вота“, бяха част от аргумантите й.

Георги Свиленски от БСП обаче беше категоричен, че машинното гласуване гарантира честен вот и се обърна към депутатите от ГЕРБ с въпрос:„Нали вие ясно защо искате хартиеното гласуване? Защото само с хартиени бюлетини  можете да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в секциите, ГЕРБ никога не може да спечели не  избори, не първо място, а може би процентната бариера“.

Въпреки сериозния бойкот на ГЕРБ изцяло ще гласуваме машинно.

Още по темата