Съдът оправда мъртвец за убийство на митничар

Съдът оправда мъртвец за убийство на митничар

Покойният кмет на община Съединение Евгений Маринчешки няма нищо общо с убийството на митничаря Георги Дребчев от 1999 г. Това реши Апелативният съд в Пловдив по делото срещу подсъдимите Божидар Атанасов и Иван Карабелов.
Така магистратите не приеха първоначално поддържаната от прокуратурата теза, че двамата подсъдими са действали в съучастие и с починалия Маринчешки, който ги е подбудил в осъществяване на престъплението. Присъдата на Атанасов и Карабелов бе коригирана само в тази й част, като остава доживотен затвор за сочения за физически извършител Божидар Атанасов и 15 г. и половина за помагача Иван Карабелов.
Митничарят Георги Дребчев бе разстрелян пред входа на блока си в ж.к. „Тракия“ на 13 юни 1999 г. Години наред престъплението остана неразкрито и малко преди да изтече давностният срок бяха арестувани Божидар Атанасов и Иван Карабелов. Според събраните по време на разследването доказателства подбудител на убийството бил починалият през 2012 г. бивш кмет на Съединение Евгений Маринчешки. При първото разглеждане на делото на първа инстанция Божидар Атанасов получи доживотна присъда, а Карабелов – 15 и половина години затвор.
Впоследствие Апелативният съд в Пловдив намали присъдите им. На първия вместо доживотна, даде 20 години зад решетките, а на втория подсъдим – 7 години затвор. Тогава магистратите прецениха, че начинът на осъществяване на престъплението не завишава обществената опасност на деянието. Убийството било извършено с един изстрел в тялото на пострадалия, след което подсъдимият Божидар Атанасов без да се интересува дали и доколко този изстрел е бил достатъчен за причиняване на смъртта на Георги Дребчев, „изплашен и притеснен напуснал местопрестъплението“.
Апелативните съдии тогава се мотивираха, че тези обстоятелства не могат да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжният съд, още повече, че липсва и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост. В мотивите за намаляване присъдата на втория подсъдим Иван Карабелов съдът бе приел, че това се прави заради съдействието, което е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения било доказано престъплението, извършено от Божидар Атанасов.
Впоследствие съдебната сага продължи и във Върховния касационен съд (ВКС), откъдето отмениха присъдите на двамата и върнаха делото обратно в Пловдив. Новите стари присъди на двамата са именно по това второ разглеждане и те де факто са същите, произнесени от първоинстанционния съд в рамките на първия процес. При повторното разглеждане на делото от Апелативния съд са били спазени всички указания от ВКС. Разпитани бяха множество свидетели, включително и чрез видеоконферентна връзка извън пределите на страната. Изслушана бе повторно и една от съдебно-балистичните експертизи, съобщават от Съдебната палата в Пловдив.
Решението на Апелативен съд, заедно с мотивите бе обявено на 16 април 2021 г. в съдебно заседание с призоваване на страните. То подлежи на обжалване или протест пред ВКС./Вестник Монитор

Още по темата