СЗО следи нов щам на ковид, мутацията „Мю“ идва от Колумбия

СЗО следи нов щам на ковид, мутацията „Мю“ идва от Колумбия

Наречен е „Мю“, пълното му название е B.1.621 и е идентифициран за първи път през януари. До момента той е доказан в няколко южноамерикански страни и в Европа, като има даже тенденция на глобално намаляване до 0,1% от всички секвенирани проби. В „родната“ си Колумбия обаче „Мю“ е откриван в 39% от пробите и така остава рискът от вълна, съобщава от „Франс прес“, цитирани от bTV.

Според здравните експерти вариантът има мутации, които има опасност да го направят неподатлив на прилаганите към момента COVID ваксини. В бюлетина на СЗО обаче се подчертава, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това. Всички вируси, включително причинителят на COVID-19 – SARS-CoV-2, мутират в течение на времето, но повечето мутации имат малък ефект върху основните характеристики на заразата. В някои случаи, обаче, промените влияят на начина, по който вирусът се предава, тежестта на последващото заболяване и ефективността на лекарства и ваксини.

СЗО към момента идентифицира 4 варианта на COVID-19, сред които „Алфа“ (наличен в 193 държави) и по-новият силно заразен „Делта“ (достигнал 170 държави), който през последните седмици удари местата с голям брой неваксинирани и с по-разхлабени противоепидемични мерки. 5 варианта, сред които е и „Мю“, се следят от Световната здравна организация.

Източник: Cross.bg

Новинарска онлайн медия на информационна агенция Кросс.

Още по темата