Колко струва великденската трапеза в Пловдив

Колко струва великденската трапеза в Пловдив

108.57 лева ще струва Великден на едно пловдивско 4-членно семейство. В празничната кошница са включени агнешка плешка, козунак, яйца, дроб сарма, кисело мляко, салатни продукти, безалкохолно, алкохол (ракия и бутилка червено вино), плодове и др. (виж таблицата). Това показват традиционните изчисления на Системата за агропазарна информация САПИ от вчера. Според изследването Пловдив е третият по скъпотия областен град, след Русе, където великденската кошница струва 110.60 лева, и София. Разликата със столицата обаче е пренебрежимо малка – под трийсет стотинки.
Разлика има и в сравнение с миналата година и очаквано е с няколко лева отгоре. Средно за страната е 107 лева, докато за 2020 г. сумата бе 102 лева. Това обаче съвсем не е новина, след като в последните месеци всички основни хранителни стоки вдигнаха цените си. Хлябът и тестените закуски дръпнаха преди месец-два заради лошата зърнена реколта, олиото гони ценови рекорд по същата причина, нагоре са захар, брашно и т.н.
За агнешкото месо поскъпването е закономерно, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Причината е, че фуражът скочи 2-3 пъти заради сушавата година, дори на места люцерната изчезна. Около 10-20% е увеличението при фермите и съответно при търговците на дребно в сравнение с миналата година, пресметна той. От фермите агнешкото тръгва на 5.50-6 лева на едро, а живото тегло тази година варира между 7-8 лева. В магазинната мрежа килото се продава между 14 и 17 лева, описа Караколев ценовия възход на мръвката. Чувал съм, че в определени региони на страната месото вече е ударило 20-21 лева за кило, но личното ми мнение е, че това са търговски спекулации, допълва браншовикът.
Продавам килото живо тегло на 6 лева, точно как​то миналата година, и толкова слабо търсене не съм очаквал, разказва пък Аврам Аврамов, който гледа малко стадо от 65 глави край Пловдив. Просто хората обедняха и не им е до празнични трапези, каквото и да ни говорят по телевизора, категоричен е той. Възрастният фермер с носталгия си спомня бай-Тошовото време, когато агне за Великден се е капарирало месеци по-рано, за да е сигурна доставката.
Добрата новина е, че ще ядем BG​ агнешко, тъй като вносът е минимален. Охладено месо идва предимно от Македония, а замразено – от Нова Зеландия. Родното месо обаче лесно може да се разпознае от потребителите заради задължителния син печат.
Около половин милион агнета ще минат под ножа за Великден, преценява ориентировъчно Симеон Караколев. Тази година Великден и Гергьовден са твърде близко като дати и може консумацията да падне заради това. Шефът на асоциацията обаче е оптимистичен и смята, че ще има малко компенсиране по 24 май, когато също много българи предпочитат да сложат агнешко на трапезата.
А как е в Пловдив? Големите магазини отдавна обявиха промоционални цени за светлия празник и предвидливите домакини планираха менюто си. Българско агнешко, предна четвърт, се купува за около 14 лева, а задна – с два лева по-скъпо. Със съвсем малки разлики в стотинки това е цената по повечето хипермаркети. Агнешки котлет (от порода Аваси) се продава за 18.50 лева за кило, а агнешкият бут – с лев по-скъпо.
Другият задължителен елемент за великденската трапеза са яйцата. До момента при тях има ценово затишие. На едро едно се продават по 21 стотинки, а в магазините на дребно ги купуваме между 28 и 29 стотинки, зависи от бройката в кутията. Комплект от 10 струва около 2.80 лева, а от 6 – 1,75 лева. Ако обаче следите промоциите чрез рекламните брошури, наистина може да направите изгодна сделка. Кора от 30 яйца в момента е в акция за 3.99 лева. Така единичната цена на яйце е 13 стотинки. За тези пари обаче купувате „кафяви яйца“, които се боядисват една идея по-трудно. Това е единственият им недостатък, обясняват експерти. И белите, и кафявите имат еднаква хранителна стойност и са много полезни. Просто първите се снасят от кокошки от порода White Leghorn, а вторите – от породите Plymoth Rocks и Rhode Island Reds.
КОЗУНАК ЗА ПЕТАРКА
4-5 лева за 500 грама козунак, ама по домашна рецепта. Толкова ориентировъчно струват сладките хлебчета по пловдивските фурни. Пакетираните са далеч по-евтини. Хасковският струва малко над 3 лева, а на пловдивския производител „Ритърн“ се намира и за под тази сума. В големите хипермаркети, на промоция се намират и още по-евтини.
При фабрично произведените гледайте внимателно за наличните Е-та на етикета, съветват от организациите на потребителите. А във Фейсбук, във форумите на заклетите кулинари, се върти следния виц: Домакиня казала на съседката си: Тази година съм решила да правя козунаците сама вкъщи, но не знам откъде да си купя Е-та…
Бойкот на яйцата с код 3
Бойкот на яйцата с код 3! Това са тези, снесени от отглеждани в клетки кокошки. Според социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”, публикувано преди година, 76% от българите смятат, че не е морално отглеждането на кокошки в клетки, предвид наличието на по-хуманни алтернативи. А 88% от запитаните считат, че условията на отглеждане имат ефект и върху качеството на яйцата. Изследването се цитира от Сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ) в навечерието на Великден, когато на всяка трапеза има такъв продукт. Допитването обаче не остана само на ниво „някой ме попита, аз отговорих и после си купих яйца, без дори да знам какви са“. Оказа се, че тенденцията за хуманно отношение към животните е приета не само от потребителите, а и от големите хранителни вериги у нас. В момента, ако си купите яйца от „Лидъл“ или „Билла“ например, те ще бъдат от кокошки, живеещи при по-добри условия. Двете вериги се включиха в кампанията „Ние не ползваме яйца от ферми с клетки“. През последната година над 24 дружества у нас са публикували официални ангажименти, в които се отказват от употребата и продажбата на яйца с код 3 -от ферми с клетки, обобщават от сдружението.
По данни на БАХБ 61,1% от капацитета на фермите за кокошки​ носачки у нас е за отглеждане в така наречените “обогатени клетки”. Останалите използват алтернативни системи – подово, свободно или биоотглеждане – считани за по-хуманни, посочват от КАЖИ.
“По време на великденските празници у нас се консумират повече яйца от който и да е друг период през годината. Повечето от тях ще са от фермите, в които милиони кокошки носачки у нас прекарват целия си кратък живот в тесни телени клетки. Всяка една от тези нежни птици има по-малко пространство от един стандартен лист хартия. Става дума за 0,075 кв.м. Толкова е тясно, че дори не може да разпери крилете си докрай. Подът от метална тел разранява краката им и кокошките не могат да правят почти нищо от поведенията, които биха изразявали на свобода. Те са сведени до нищо повече от машини за яйца”, коментира Стефан Димитров от КАЖИ.
КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАЕМ
Кодовете при яйцата са от 0 до 3. 0 означава, че кокошките са отглеждани в биологично стопанство. То гарантира, че пернатите живеят по естествен начин, в хармония с природата. Хранят се само с биохрана, не се третират превантивно с медикаменти и не са затворени в клетки. Почвата, върху която се разхождат, не се обработва с пестициди или химични добавки.
Цифрата 1 се слага върху яйца от кокошки, отглеждани свободно, с достъп до открити пространства. Понятието „свободни кокошки” не гарантира „щастието”, свободата им и качеството на яйцата. То просто означава, че през деня птиците са на открито и разполагат с 4 кв.м за разходки. Но въпреки чистия въздух те могат да бъдат третирани с медикаменти профилактично, почвата може да бъде обработвана с пестициди и химични добавки, а храната на кокошките може да съдържа ГМО, обясняват от harmonica, сайт за биохрани и природосъобразен начин на живот.
Кодът 2 са яйца от кокошки, подово отглеждани. Всяко яйце, пуснато на пазара в България, трябва да има печат със съответния код.
Сигнали за лоши храни се приемат и в почивните дни
Едномесечни проверки по случай Великден започна Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) по обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.
До 7 май ще се извършва засилен контрол в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, съобщиха от Агенцията.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят ​- месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
По време на официалните празнични дни от 30.04.2021 г. до 3.05.2021 г. вкл., на почивния 4.05.2021 г. и на Гергьовден – 6.05.2021 г., ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99, и през онлайн формата на сайта.
Поръчваме за вкъщи празнично меню за 360 лева
За мързеливи домакини и за такива, които нямат време сами да приготвят великденската трапеза, отново има много опции. Един телефонен разговор и някой друг ще приготви празничното хапване вместо тях.
Ресторантите не се отказват от възможността да работят с доставки, въпреки че и физическите им обекти са отворени, но с ограничен капацитет. Така повечето пловдивски заведения за хранене предлагат специални великденски менюта за вкъщи. Едноименната и задължителна за светлия празник салата струва около 5.50 лева, а кило агнешка дроб сарма ​- около 12 лева, порция агнешко руло е около 14 лева, а агнешка главичка на тиган – 12 лева. Дузина варианти на семейни менюта се въртят и в сайтовете за колективно пазаруване, където килограм агнешко печено плюс дроб сарма със заливка излиза към 60 лева.
Онлайн, но задължително с предварителна резервация, може да се поръча и печено пълнено агне, около 10 килограма, за 360 лева. Това ще стигне за двайсетина души, пресмятат от заведението.
Както стана традиция, магазините също предлагат сварени и боядисани яйца. Комплект от 10 броя струват 6 лева, но на промоция могат да се купят и за 4 лева./Вестник Марица

Още по темата