Русия се безпокои за човешките права в САЩ

Русия се безпокои за човешките права в САЩ


Щурмът на Капитолия изразява недоволството на американски граждани, поясни Захарова.

Москва планира да проведе „сериозен разговор“ с Вашингтон във връзка с изявленията на американската страна за неразрешени протести в Русия в защита на опозиционера Алексей Навални. Това заяви в четвъртък на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Дипломатът подчерта, че САЩ няма да могат да „отклонят общественото мнение от собствените си проблеми“ с реториката си срещу Руската федерация за нарушения на правата на човека. „Искаме да оставим тази тема в полезрението и да проведем сериозен разговор с Вашингтон“, каза тя.

Захарова призова САЩ да решат вътрешните си проблеми и отбеляза, че кампанията за преследване на участниците в т. нар. щурм на Капитолия на 6 януари и всички, които не са съгласни с резултатите от последните президентски избори предизвиква загрижеността на Москва. „Бих искала да се обърна към Вашингтон. Предвиждам, че протестът им няма да се разсее сам по себе си. Недоволството няма да бъде пометено под килима“, каза тя.

Официалният представител на руското външно министерство обърна внимание на факта, че европейските дипломати не изразяват загриженост за САЩ, където властите определят своите граждани като „вътрешни терористи“. „Съмненията относно обективността на американските правоприлагащи органи се дължат и на факта, че те по същество действат в съответствие с политическия ред и насоки на сегашната администрация, която обяви събитията от 6 януари за бунт и всички, които близо до Конгреса този ден бяха наречени грабители. Но в по-голямата си част това са обикновени граждани на САЩ, които се притесняват от ситуацията в собствената си страна „, каза Захарова.

„В този контекст Руската федерация има всички основания да изрази загриженост и да изисква спазването на елементарни човешки права, за които САЩ постоянно и много лицемерно се грижат по отношение на други страни, но не се колебаят да игнорират у дома“, каза Захарова. 

„Сега говоря със същите думи, които обикновено се говорят във Вашингтон по отношение на нашата страна“, допълни тя. 

Още по темата