Трети мост над Дунав ще разшири връзките между България и

Трети мост над Дунав ще разшири връзките между България и


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева (вдясно) се срещна с новоназначения посланик на Румъния у нас Бръндуша Предеску.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с новоназначения посланик на Румъния у нас г-жа Бръндуша Предеску, с която обсъдиха сътрудничеството между двете страни в рамките на инициативата „Три морета“. Двете събеседнички се съгласиха, че България и Румъния трябва да работят активно за привличане на чуждестранни инвеститори в региона.

„Заедно трябва да убедим бизнеса, че регионът ни е добър за инвестиции“, заяви Захариева, като допълни, че планираният през лятото бизнес форум в рамките на председателството на България на Инициативата предоставя добра възможност за това.

Сред темите на разговор беше и подобряването на свързаността между двете ни страни. „По-нататъшното развитие на транспортните връзки между България и Румъния през река Дунав винаги е било приоритет за нашата страна. Изграждането на трети мост над Дунав ще има положително въздействие не само върху развитието на търговско-икономическите връзки и туризма, но и ще допринесе за развитието на икономиката в региона като цяло“, подчерта Екатерина Захариева.

Българският вицепремиер изтъкна, че освен общите интереси и споделените ценности, които ни свързват, България и Румъния са изправени и пред едни и същи предизвикателства. „Щастлива съм, че споделяме обща визия за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и съм убедена, че това ще допринесе за стабилността в региона“, каза външният ни министър.

В края на срещата вицепремиерът Захариева пожела успех на Бръндуша Предеску, която е първата жена, назначена за посланик на Румъния в България.

Предкризисната 2019 година беше рекордна по отношение на стокообмена между двете страни. Стоки за 5.01 млрд. евро си размениха фирмите от България и Румъния.  Северната ни съседка е вторият ни по големи  търговски партньор в Европейския сэюз. Добрата новина е, че търговското салдо в последните години е положително за нашата страна. 

В периода между 2000 г. и30 юни миналата година румънските инвестиции у нас са в размер на 333.2 млн. евро. 

Още по темата