Навални обяви гладна стачка | Банкеръ

Навални обяви гладна стачка | Банкеръ


Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в наказателна колония, обяви днес гладна стачка в знак на протест срещу липсата на достъп до медицински грижи и „мъчението“, на което е подложен, с лишаването му от сън, предаде Франс прес.

„Обявявам гладна стачка, за да настоявам за прилагане на закона и за да се допускане лекар да ме прегледа“, написа в акаунта си в Инстаграм Навални, който казва, че страда от болки в гърба и краката.

Преди два дни десетки руски лекари отправиха призив Навални да получи бързо медицински грижи, след като беше публикувана информация за неговите проблеми с гърба.

Във видеоклип и открито писмо до управата на затворите докторите призоваха за подходящо лечение, което да предотврати „опасността за живота и здравето на Навални“. Освен това лекарите призовават да се позволи на невролог да прегледа опозиционера и да се използва модерна диагностична техника. Те добавят, че организмът на 44-годишния Навални е все още слаб, след като той оцеля при отравяне с нервнопаралитично вещество от типа Новичок през август.

Опозиционният лидер казва също, че е бил подложен на тормоз в затворническия лагер, като добавя, че е получил шест порицания, включително за ставане прекалено рано.

Алексей Навални бе осъден в началото на февруари на затвор за нарушаване на изискванията на условна присъда по време на лечението си в Германия. Дисидентът обвинява за отравянето си с нервнопаралитичното вещество руския президент Владимир Путин и твърди, че изпращането му в затвора е лично отмъщение за това, че е оцелял при нападението.

ЕС, САЩ и Германия призоваха Навални да бъде освободен и наложиха санкции на Русия.

Още по темата