Лондон иска нови търговски преговори, Брюксел отказа

Лондон иска нови търговски преговори, Брюксел отказа


Заради резултата от проверките по границите след Брекзит се стигна до прекъснати вериги за доставка на стоки, празни рафтове в магазините и много бюрокрация.

Великобритания иска нови преговори с Европейския съюз за търговската сделка, по-специално в частта за Северна Ирландия. Причината е, че заради резултата от проверките по границите след Брекзит се стигна до прекъснати вериги за доставка на стоки, празни рафтове в магазините, много бюрокрация.

Оказа се, че договорената формула за Северна Ирландия не работи. Правителството в  Борис Джонсън иска ново споразумение с ЕС, но Брюксел категорично отказа, пише Ройтерс. 

В момента се изискват проверки на стоки между континенталната част на Великобритания и Северна Ирландия, която остава част от митническото пространство на ЕС. Това се оказа бреме за компаниите и пробритански настроените групи, които яростно подкрепят оставането на провинцията в частта на Обединеното кралство.

„Не можем да продължаваме така“, заяви министърът за Брекзит Дейвид Фрост и посочи, че сред проблемите, които създава постигнатият компромис, е нарастването на социалното напрежение в Северна Ирландия. От друга страна се доставят все по-малко стоки (над 200 фирми вече не доставят за Северна Ирландия).

Директорът на търговската верига „Marks & Spencer“ Арчи Норман, заяви пред Дойче Веле, че проблемите с транспортирането на стоки до Северна Ирландия наистина са сериозни: „Да вземем например един сандвич. Той може да съдържа майонеза, масло, месо. По правило всеки сандвич трябва да отговаря на изискванията на три здравни сертификата и ние изпълняваме това изцяло. Но се натъкваме на големи транспортни забавяния – може да са шест часа, но по-често са 24 до 48 часа. Това означава, че голямата част от товара се налага да бъде унищожена“.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович беше категоричен, че протоколът не може да бъде преработен, като заяви, че Джонсън и Фрост са го договорили.

“Няма да се съгласим за предоговаряне на протокола”, каза той. “Спазването на международните правни задължения е от първостепенно значение.“, обяви Шефчович.

Министър Фрост настоява за бързо постигане на споразумение за мораториум. Необходими били допълнителни договори за постигане на „нов баланс“ в Северноирландския протокол. Временната отмяна на правилата би създала предпоставки за „разрешаването на проблемите като цяло“, а не за разрешаването на всяка криза поотделно, допълни отговарящият за Северна Ирландия държавен секретар Брандън Луис.

Протоколът се отнася за най-деликатната част от раздялата между Брюксел и Лондон: как да се осигури мир, който бе донесен в провинцията чрез посредничеството на САЩ с мирното споразумение от 1998 г., чрез поддържане на отворена граница и без отваряне на задната врата през съседна Ирландия към единния пазар на ЕС от 450 милиона души.

Още по темата