Борисов: В Скопие разчитаха с натиск и лобизъм да повлияят на позицията на България

Борисов: В Скопие разчитаха с натиск и лобизъм да повлияят на позицията на България


Премиерът Бойко Борисов защити българската позиция, че Република Северна Македония не е готова да започне преговори за членство в Европейския съюз .

На днешното правителствено заседание министър-председателят изтъкна, че има неща, с които българският народ няма как да се съгласи.

„Търсили сме всякакви компромиси. За съжаление нашите приятели от Скопие не проявиха абсолютно никаква ангажираност в тази сфера. Мислеха, че с натиск и с лобизъм ще се опитат да накарат България да промени своята позиция. Има неща, с които няма как нашият народ да се съгласи“, беше категоричен премиерът.

По-рано през деня парламентарната група на „БСП за България“ поиска в Народното събрание да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов за бъдещите отношения на България с Република Северна Македония по повод позицията на България за членството на нашата съседка в Европейския съюз. Заместник-председателят на парламента събрание Кристиан Вигенин аргументира искането на левицата от парламентарната трибуна.

„До този момент, включително с информацията, която беше представена от вицепремиера Каракачанов в петък, фокусът на дискусиите около отношенията на България с Република Северна Македония беше каква позиция ще заеме България. Тази позиция вече е взета, но заедно с това възникват други въпроси по отношение на бъдещата политика на България към нашата съседка и по отношение на разширяването. Смятаме, че дискусията трябва да е по-цялостна, не конкретно за тази позиция, а за отношенията между двете страни оттук нататък. Затова считаме, че трябва да се проведе изслушване с министър-председателя Бойко Борисов, а не с вицепремиери, както са предложили от ГЕРБ“, заяви той.

Искането на БСП не беше прието като управляващото мнозинство отново скри Бойко Борисов от парламента. Вместо това беше прието предложението на ГЕРБ да бъдат изслушани  вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Още по темата