Реймонд де Ларош е първата жена с лиценз за управление на

Реймонд де Ларош е първата жена с лиценз за управление на


Реймонд де Ларош поставя няколко рекорда – за най-голяма, достигната височина, и за най-дълъг полет.

На днешния ден през 1910 г. френската авиаторка Реймонд де Ларош става първата жена, получила пилотски лиценз.

Реймонд де Ларош (на френски: Raymonde de Laroche), по рождение Елизе Реймонд Дерош, е била първата авиаторка и първата жена в света, която получава лиценз за управление на аероплан.

Тя взема 36-я лиценз за пилот на самолет, издаден от Aeroklub de France, първата в света организация за издаване на лицензи за пилоти. По онова време лицензите за пилот са били необходими само за пилоти, управляващи самолети за търговски цели.

Реймонд де Ларош е родена на 22 август 1882 г. в Париж, в семейство на водопроводчик. Като дете е имала привързаност към спорта, както и към мотоциклети и автомобили, когато е била по-голяма. Като млада жена тя стана актриса и използва сценичното име „Raymonde de Laroche“. Вдъхновена от демонстрациите на Уилбър Райт от 1908 г. с моторен полет в Париж и запознала се с няколко авиатори, де Ларош решава да се научи да лети. Тя поставя и няколко рекорда за най-голяма, достигната височина, и за най-дълъг полет.

През 1910 г. на авиошоу в Санкт Петербург цар Николай II я поздравява и я награждава с медал на ордена на Света Ана.

По време на Първата световна война не й е разрешено да лети.

Реймонд де Ларош напуснала този свят само на 32 г. (на 18 юли 1919 г.), когато самолетът, който пилотира се разбива. Погребана е в „Пер Лашез“ (на френски: Cimetière du Père Lachaise) – най-голямото гробище в Париж и сред най-известните в света. Наречено е така на Франсоа де ла Шез, изповедник и духовен водач на Луи XIV, в чиято градина е изградено.

В чест на Реймонд де Ларош на летище „Париж-Льо Борже“ във Франция е поставена нейна статуя.

Още по темата