Най-важните акценти от седмицата на Banker Weekly

Най-важните акценти от седмицата на Banker Weekly

Чудо! Такса за откриване на депозит

Една кофа мастило изписахме за подскоците на банковите такси, но такса за откриване на депозит трудно можехме да си представим. Какви ли не чудеса се случват в света на парите. Искаш да оставиш парите си на срочен депозит в банка и то при нулеви лихви, а тя ти иска да й платиш предварително за „складовите” й разходи.
Може да се окаже, че да си наемеш сейф – чекмедже, излиза по-евтино от срочен влог.  Да плащаш за да си държиш парите на депозит бяхме чели, че се случва в Швейцария, но като се знае какви хора и компании депозират парите си там, обяснимо е, че залагат първо на сигурността. У нас този модел е нов и тепърва ще стане ясно дали той ще обърне тенденцията на непрестанно растящата депозитна маса в банките. 

 

Европейска забрана може да ни затрупа с боклуци

 

От 1 януари влезе в сила забраната за износ на пластмасови отпадъци от Европейския съюз. Причината са сериозни опасения за замърсяването на околната среда в държави извън блока. Как обаче ще се отрази това на страни като България, които често имат проблеми с боклука и рециклирането му не е утвърдена практика?

 

В стремежа си да удари Божков законодателят нанесъл „непоправими вреди“

 

Шапката на хазартния бизнес на Васил Божков – компанията „Ню геймс“, е обявена в несъстоятелност. Това е видно от решение на Софийския градски съд от 6 януари, което вече е постъпило по партидата на фирмата в Търговския регистър. 

Очаквано основен аргумент при решението на съда са промените в Закона за хазарта, които бяха лансирани от Валери Симеонов и прокарани скоростно през парламента. С тях цялата дейност по организиране на игри с лотарийни билети бе прехвърлена към държавното тото. 

 

Прецакани от порочното управление, обединявайте се

 

През 2020 г. истинското (а не измислено) обществено-политическо противопоставяне се избистри и изостри до краен предел. Двете страни в този дуел са ясни – от едната страна на барикадата са „мутрите”, „мафията”, господстващата симбиоза между мръсни пари и власт и съответната клиентела, от другата страна е огромното и многолико мнозинство от българите.

Първата страна иска всичко да остане по старому (макар и с някои козметични промени и отделни изкупителни жертви). Втората страна иска нов начин на управление на държавата и ново отношение между политиците и гражданите. Ковид-кризата изостри това противоречие, но то съществува отдавна и бе въпрос на време да достигне до фазата на окончателна развръзка. Тя предстои, неизбежна е и ще започне през настоящата година, но не е ясно как ще протече, колко време ще отнеме и най-важното – каква цена ще трябва да плати обществото.​

 

Зелената бонова книжка е „изтъняла“, но може и да сбъдва мечти

 

Три милиона човека се сдобиха с този чек, който в крайна сметка се оказа без покритие. А акции и  дивиденти   бяха сред най-често използваните думи през 1996 година.

След първите символични дивиденти всичко спря с мотива, че придобитото ще  се инвестира, но  така забогатяването на лековерните инвеститори се отложи за неопределеното бъдеще.

И до днес бившите приватизационни фондове, преобразувани в холдинги  след това  (с малки изключения), следват тази политика. А някои от тях дори се скриха от акционерите си като се отписаха от публичния регистър, воден от Комисията за финансов надзор  и изчезнаха от полезрението на хората  заради  които уж бяха създадени. 

 

Да се огласи договорът на правителството с „Газпром“, ще бъде много интересно

„Изпълнението на „Турски поток“ център-дясна политика ли е или отново увеличаваме зависимостта си от Русия? Борисов, Дончев и Петкова трябва да отговарят за прокарването на този газопровод. Подкрепям Христо Казанджиев, който каза, че ще е много интересно да бъде огласен публично договорът, който Теменужка Петкова е подписала с „Газпром“. Първото, което ще направим в следващия парламент, е анкетна комисия за действията на правителството и уронването на престижа на нацията в евро-атлантическите среди, заради поети ангажименти пред руската страна. Ще се запитаме: има ли лица от българското правителство, които са провеждали тайни разговори с руски граждани от забранителния списък на ЕК? Добре е също да се знае дали тези срещи са били документирани по надлежния ред и дали са били в защита на националния интерес“, заяви в интервю за „Студио Банкеръ“ лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Още по темата