Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите

Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите

Президентът Радев сега търси начин да се отметне от анонсираната от него дата за парламентарния вот 28 март. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си днес в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново.
С него бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на финансите Кирил Ананиев и кметът на Велико Търново Даниел Панов.
„Няма защо да се търсят оправдания, на 28 март са изборите. Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите. Ако иска да ги отменя, то това е изцяло в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно. Такъв човек в света няма. Икономическата прогноза е, че октомври светът ще започне да се възстановява“, реагира Борисов на чутото от първите консултации на президента с представители на здравната власт.
„Учудвам се, че днес президентът е говорил на тази тема. На 28 март имаме обявена дата за избори. За тази дата се готвим и подготвяме медицинският протокол навсякъде. Ако можеше някой да даде прогноза какво ще се случи до 28 март, той щеше да е шеф на СЗО, макар че и те не знаят. Виждаме, че съседите и в Европа са в пълен локдаун. Към днешна дата пуснахме учениците до 4-ти клас и следващия четвъртък, ако данните са добри, ще помислим за темата за до 12-и клас. Това е, което правим. Никой не може да даде точна прогноза. Надяваме се с повече оптимизъм март месец да е по-спокойно положението“, заяви Борисов.
„В Китай започнаха да ваксинират срещу новия коронавирус, а в нашите съседи вече се появи новият щам на вируса. Това е голям проблем“, посочи той.
Министър Вълчев от своя страна добави, че трябва поне една пълна работна седмица, за да се проследи дали ще се повиши заболеваемостта в страната, след като учениците от 1-ви до 4-ти клас от вчера отново тръгнаха на училище.
След това ще се решава кога и как ще тръгнат на училище учениците от 5-ти до 12-ти клас.
В СУ „Емилиян Станев“ над 97 процента от децата са на училище днес, посочиха от ръководството на училището. Само осем ученици са отсъстващите и осем деца, които са на обучение в електронна среда.
Премиерът Борисов провери по-рано днес строителството на автомагистрала „Хемус“ от хеликоптер.
Близо 2 млрд. лева струва „Хемус“, посочи той.
„Прекрасна ни е държавата, но е трудна за строителство“, каза още Бойко Борисов. По думите му българите трябва да знаят, че родните строители работят на световна класа.
Пътят между Ловеч и Плевен ще бъде пуснат в експлоатация тази година, добави Борисов. Той допълни, че след това трябва да се подмине и Търговище. По този начин цяла Северна България ще се възроди.
Министър-председателят изтъкна, че строителството се случва в условията на пандемия, докато много държави са в пълен локдаун.
„Хората не могат да излизат от вкъщи, а ние на следващите поколения, на бизнеса, на туризма, ще оставим огромни обеми работа, които са свършени от февруари насам“, заяви Бойко Борисов.
„България е с най-ниския дефицит в Европа – 3%. Трябва и да се има предвид, че само COVID мерките са 3 процента. Т.е., ако не беше пандемията, ние щяхме да завършим с балансиран бюджет“, каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на проверката.
Той изтъкна, че страната ни е и с най-нисък дълг в Европа.
Кирил Ананиев отбеляза, че бизнесът ще бъде много доволен от магистралата, защото разходите по пътуването ще бъдат много по-малко./ Вести БГ

Още по темата