Ще има ответни мерки към Прага заради изгонените руски

Ще има ответни мерки към Прага заради изгонените руски


Русия заклейми днес като „провокация“ експулсирането на 18 руски дипломати от Чешката република, която ги обвинява в шпионаж. Федерацията обеща ответни мерки в разгара на напрежението между Москва и Запада, предаде Франс прес.

„Изразяваме решителен протест пред чешките власти. Ще вземем ответни мерки, които ще накарат авторите на тази провокация да осъзнаят изцяло отговорността за това, че рушат основите на нормалното развитие на отношенията между страните ни“, се казва в комюнике на руското външно министерство, цитирано от АФП и ТАСС.

Наричайки решението на Прага „безпрецедентно“, Москва критикува „голословните“ и „абсурдни“ обвинения срещу нейните дипломати.

„Тази враждебна стъпка се вписва в продължаващата поредица антируски действия, предприети от Чешката република през последните години. Няма как да не се види тук и американска следа. В стремеж да угодят на САЩ на фона на неотдавнашните американски санкции спрямо Русия чешките власти дори надминаха в тази област отвъдокеанските си стопани“, заявява руската дипломация.

Прага увери вчера, че разполага с „неопровержими доказателства“, според които агенти на руското военно разузнаване ГРУ са замесени в експлозиите в чешки военен склад през 2014 г., при които загинаха двама души.

Чешката полиция съобщи, че издирва двама души с руски паспорти, предполагаемо свързани с експлозиите. Според съобщението те носят същите имена като заподозрените в опита за отравяне с „Новичок“ на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Още по темата