Четири нови завода ще бъдат изградени в Шумен

Четири нови завода ще бъдат изградени в Шумен


В Индустриалния парк в Шумен ще бъдат изградени нови четири завода. Това съобщиха от общината, цитирайки изпълнителния директор на дружеството и председател на клона на Българската стопанска камара в града Николай Тончев. Заедно с това, до септември ще бъде завършено и предприятието за алуминиеви профили и системи за врати и прозорци на дружеството „Виас“, в което ще работят 150 души.

Шуменска фирма ще изгради производство на стоманени фитинги. Италианска компания пък ще направи завод за монтажни кабели с изключително високо качество. „Тя ще взема проводници от „Саркуйсан“ и ще нанася изолацията върху него. Това е голяма и известна фирма за кабели. Радваме се, че избраха да дойдат при нас. Първоначално там ще се открият 50-60 места, като се предвижда разширение на още два етапа“, пояснява Тончев.  Ще започне строителството и на предприятие за картонени опаковки. По думите на Тончев още една чуждестранна фирма ще дойде в Шумен. Тя ще построи завод за спирачни системи за автомобили.

Миналата година е била много успешна за Индустриалния парк. Счетоводната печалба е в размер на 2 133 975 лв., от които общината получава дивидент 256 077 лв.  като съдружник с 40% дял.

С 1.20 млн. лв., които Министерският съвет е превел в края на миналата година,  ще бъде изградена довеждаща инфраструктура в Индустриалния парк. Предвижда се да бъдат направени две нови кръгови кръстовища и ново улично осветление от района на сегашното кръгово по околовръстния път, през „Детелината“, до входа по бул. „Симеон Велики“ – в района на бензиностанция „Петрол“.

„Ние трябва да се гордеем с успешните проекти, които помагат на града да се развива“, отбелязва кметът Любомир Христов по повод неверните твърдения, които се разпространяват, че Индустриалният парк не плаща за водата, която получава. 

По този повод Николай Тончев информира, че нито едно предприятие в Индустриалния парк в Шумен не използва вода за промишлени нужди. Красимир Христов от ВиК-Шумен посочва, че дружеството отчита ежемесечно потребление от около 1000 куб.м вода. Общият водомер за парка е пуснат през 2013-а, а след изграждането на всяко предприятие за всяка фирма се монтира отделен водомер и подобни твърдения не почиват на реалността.

Шу̀мен (Коларовград в периода 1950-1965 г.) е административен и стопански център на едноименните община и област. Градът е десети по големина в страната с население от около 85 504 жители.

В Шумен е добре развита леката промишленост, представена основно от преработващата, текстилната, шивашката и хранително-вкусовата. Измежду по-големите предприятия в града са „КТА Мадара“, „Шуменско пиво“, „Алкомет“, „Фикосота“.

Градът е разположен на важен транспортен кръстопът. През него преминават северната жп линия София-Варна и връзката в посока Шумен-Комунари-Южна България. Общата дължина на жп линиите, преминаващи през територията на общината, e 30.16 км, като всички са електрифицирани. Удвоените жп линии са 12.31 километра.

На територията на общината преминават международните пътища № I-2 Русе-Шумен-Варна, № I-4 София-Търговище-Белокопитово и № I-7 Силистра-Шумен-Ямбол. Общо 23 км от автомагистрала „Хемус“ /София-Варна/ пресичат общината.

Още по темата