ЕМА разследва има ли замърсени ваксини на Moderna в ЕС

ЕМА разследва има ли замърсени ваксини на Moderna в ЕС

Причината затова е, че в четвъртък Япония изтегли милиони дози от ваксината на “Moderna” заради открити чужди вещества

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще проведе разследване дали части от партидата с замърсени ваксини на американската фармацевтична компания Moderna е достигнала до Европейският съюз

Припомняме, че в четвъртък Япония преустанови употребата на 1,63 милиона дози от ваксина на Moderna заради това, че тях бе засечено “съмнително вечество”.

Партидата произхожда от Испания, където готовата субстанция от препарата се налива във флаконите, информира БНР.

 Ваксината бе изтеглена от дистрибуторската мрежа като превантивна мярка. Този ход обаче накара няколко японски компании да отменят ваксинациите на работниците, които са били планирани за днес.

От компанията производител потвърдиха, че са били уведомени от дистрибутора си в азиатската държава “Takeda Pharmaceutical “, че “чуждото вещество” е било засечено в една от партидите от препарата, изпратени в Япония.

„Компанията разследва докладите и остава ангажирана да работи бързо с партньора си Takeda и регулаторните органи за решаване на този проблем“, се казва още в изявлението.

Но дистрибуцията на общо три партиди от ваксината вече е спряна, като те нямат да бъдат пуснати в мрежата, докато не стане ясно каква е субстанцията и опасна ли е тя по някакъв начин за здравето на хората.

Източник: Novavarna.net

Още по темата