Китайски хакери са опитали да атакуват транспорта в Ню Йорк

Китайски хакери са опитали да атакуват транспорта в Ню Йорк


Американското министерство на вътрешната сигурност, което разследва инцидента, отказа да коментира случая.

Компютърните системи на транспортната администрация на Ню Йорк през април са били подложени на кибератака, извършена от хакери, които може да са свързани с Китай, съобщи „Ню Йорк Таймс“, като се позова на официални документи. 

Нападателите не са успели да получат достъп до системите, отговорни за движението на вагоните на метрото, така че нищо не застрашава безопасността на пътниците. Посочва се, че хакерите  не са получили достъп до лична информация на пътниците. Като цяло, според изчисленията на ръководството, хакерите са успели да проникнат в три от 18-те компютърни системи за контрол.

Според вестника в документа се отбелязва, че щетите от кибер инцидента са незначителни. Американското министерство на вътрешната сигурност, което разследва инцидента, отказа да коментира тази информация.

Това не е първият случай на кибератаки срещу големи инфраструктурни съоръжения в САЩ, за които са отговорни чуждестранни хакери. В началото на май киберпрестъпници нахлуха в системите на американската енергийна компания Colonial Pipeline. Кибератаката е извършена с помощта на вирус, който попада в компютърна система временно блокира нейната работа и криптира данни, докато жертвата не плати сумата, изисквана от рансъмуера. Атаката парализира системата на компанията за няколко дни, която транспортира около 45% от консумираното гориво на Източното крайбрежие на САЩ. Colonial Pipeline плати на хакерите 4,4 милиона долара, за да си възвърнат достъпа до техните данни.

На 31 май месопреработвателната компания JBS обяви, че компютърните мрежи на нейните подразделения в Северна Америка и Австралия са били атакувани кибератаки. Компанията обяви, че зловредният софтуер е използван от престъпна организация, която може да се намира в Русия.

Още по темата