Буруджиева посочи името на новия правосъден министър

Буруджиева посочи името на новия правосъден министър

„От началото на протестите ГЕРБ прави различни стъпки, за да покажат, че отговарят на протестите. Една от тях беше предложението за ВНС и промени в Конституцията. С поредната смяна на министъра на правосъдието и поредната такава, която се очаква, мисля че дебатът няма да спре.” Това заяви в студиото на „Здравей, България” политологът доц. Татяна Буруджиева. Според социолога Васил Тончев управляващите имат реалните шансове да съберат необходимите гласове за отваряне на процедурата по обсъждане на промените, която продължава до два месеца.
„Относно предложенията, които са направени – Бойко Борисов или ГЕРБ са извадили неща, които отдавна се замитат под килима и са доста популярни у нас. С изключение на два мерки – ВНС, за което мненията са разполовени, и другата – да се избира президентът от парламента, а не директно, останалите мерки получават квалифицирано мнозинство”, обясни Тончев на въпрос има ли смисъл от отключване на процедура предвид факта, че БСП и ДПС няма да подкрепят предложенията.
Буруджиева е на мнение, че дебатът е необходим. „Нека си кажем, че след категоричното разделение, което настана в нацията – не само между хората и партиите, а и между институциите, той е необходим, за да се върви напред”, посочи политологът. Тя обясни, че основният аргумент на ГЕРБ ще е, че те започват дебата, който ще предизвика промените. „Предполагам, че смяната на правосъдния министър, не е наложена.
Всъщност, за да могат да продължат от ГЕРБ дебата за Конституцията, на тях им трябва неоспорим авторитет и мисля, че това ще е някой конституционалист. Този човек може да е участвал във ВНС и без значение дали го оценяваме положително или отрицателно, не можем да признаем авторитета му“, каза Буруджиева. Тя предположи, че най-вероятно това ще е проф. Близнашки, както БЛИЦ вече съобщи.
Пред медията ни той заяви, че все още не е питан дали иска да заеме министерския пост и, че този въпрос не стои пред него. Буруджиева обаче намери логика зад думите му: „Той има своята политическа украска. Това, че Близнашки разкритикува проекта на ГЕРБ, дава възможност, ако той бъде номиниран и приеме да стане министър, да се отвори един реален дебат. Така ГЕРБ би представила в негово лице един по-различен проект“, каза тя./БЛИЦ

Още по темата