Такова нещо с горивата никога не се е случвало

Такова нещо с горивата никога не се е случвало

Цените на горивата заспаха. Традиционното поскъпване на бензин и дизел в разгара на отпуските и пътуванията това лято не се случи. И ако в първата седмица на август 2019 година А95 е държал средна цена за страната 2,22 лева за литър, сега се е заковал на 1,77 лева, или с 45 стотинки по-евтино, става ясно от сравнителните графики на специализирания сайт fuelo.net.
Въпреки това в последните дни се наблюдава леко покачване на крайните цени, но едва със стотинка-две. Същото е положението и с дизела, който сега едва докосва 1.80 лева за литър (средно за страната), а преди година литърът се е купувал за 2,27 лева. Коронакризата обърка плановете за пътуване на много хора и намаленото потребление дава отражение върху цената.
Другата основна причина е, че и на световните пазари след големия срив през зимата петролът не регистрира големи отклонения. В Пловдив веригите бензиностанции „Газпром“ и „Ромпетрол“ продават А95 съответно за 1.76 лева и 1.78 лева. Дизелът пък върви между 1.69 и 1.84 лева. На обектите на „Инса Ойл“ най-масовият бензин струва 1.69 лева, точно колкото и дизелът, пише „Марица“./БЛИЦ

Още по темата