Над 17 000 германци протестират срещу мерките за коронавируса

Над 17 000 германци протестират срещу мерките за коронавируса

Протестни действия на противници на епидемиологичните мерки, въведени поради пандемията от коронавирус, се провеждат днес в Берлин, отбелязва ТАСС. От полицията са съобщили, че в града има 5 демонстрации на най-различни основания, включително срещу расизма, фашизма и срещу теории за конспирация. „Над 17 000 души дойдоха на демонстрациите“, заявиха правоохранителните органи. И увериха, че редът в града се поддържа от 1,5 хиляди полицаи. В центъра на Берлин много улици са блокирани, по пътищата се образуват задръствания, необичайни за събота. 

По-голямата част от участниците в похода не спазват разстояние от 1,5 метра и не носят защитни маски. От време на време полицията напомня чрез мегафони за действащите правила. В крайна сметка организаторът спря шествието предсрочно. В същото време, действието в берлинския район Тиргартен продължава и хора все още пристигат на мястото. Демонстрантите са недоволни от малкото ограничения, които продължават в Германия. Някои разпространяват листовки с много различно съдържание. Има такива, с призиви да се откаже от задължителната ваксинация (в Германия ваксинацията срещу морбили е задължителна), да не се гледа телевизия, да се спре снабдяването с оръжие, да се реформира пенсионната система.

Акцията се провежда под името „Край на пандемията. Ден на свободата“. В близост до сцената някои демонстранти се опитват да запазят дистанцията си. Рисуват кръгове или квадратчета на асфалта с тебешир, като по този начин задават условни граници. В същото време, организаторите от сцената напомнят за настоящите ограничения и всеки път тълпата посреща тези съобщения с освирквания и неодобрителни викове.

В Германия строгите карантинни мерки влязоха в сила през пролетта. През май ограниченията започнаха да се премахват. Почти всички публични институции вече са отворени. Към момента те могат да бъдат посещавани, но само с ползване на защитни маски и при социално разстояние от 1,5 метра. Масовите събития все още са забранени. Анкети, проведени сред германците, сочат, че вероятността от нова вълна на пандемията предизвиква безпокойство за всеки втори жител на Германия.

50% от населението се страхува от многократно голямо огнище на болестта това лято. 34% смятат, че още няма да има втора вълна. Останалите казват, че са без мнение. Сред част от мерките на властите бяха въвеждане на доброволни тестове за коронавирус за всички, които се завръщат от страни с неблагоприятна епидемиологична ситуация, след което разпоредиха задължителни тестове.

Източник: Actualno.com

Още по темата