Очаква се Англия да забрани гостуванията по домовете

Очаква се Англия да забрани гостуванията по домовете

„Англия вероятно ще трябва да последва Шотландия при налагането на забрана за гостувания по домовете.“ Това заяви главният лекар на Англия професор Крис Уити пред премиера Борис Джонсън, информира The Times, цитиран от Inews.

Медицинското лице е на мнение, че въвеждането на по-строги ограничения в Англия са неизбежни с наближаването на зимата. Според него досегашните мерки, включително вечерен час, са недостатъчни и няма да поставят контрол върху епидемията. 

Борис Джонсън твърди, че е постигнат баланс между контрола на вируса и защитата на икономиката.  Твърдението бе оборено от първия министър на Шотландия Никола Стърджън.

В крайна сметка, в Шотландия забраната за гостуване по домовете бе въведена. Министърът обоснова мярката със становището, че трябва да се вземе предвид факта, че взаимодействието на домакинствата е ключов двигател за предаването на заразата. 

Главните лекари на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия се срещнаха в понеделник с цел да бъдат посъветвани правителствата и да се вземе решение. Междувременно стана ясно, че професор Уити е съгласен с шотландския си колега Грегор Смит. Северна Ирландия също въведе мярката и забрани на хората да гостуват по домовете.

Източник: Petel.bg

Още по темата