Протест под наслов „Правосъдие без каскет“ се провежда пред Съдебната палата

Протест под наслов „Правосъдие без каскет“ се провежда пред Съдебната палата


Инициативата „Правосъдие за всеки“ организира тази вечер от 18,30 часа демонстрация под наслов „Правосъдие без каскет“ пред Съдебната палата с настояване за оставките не само на главния прокурор Иван Гешев, но и на целия Висш съдебен съвет, както и за начало на истинска съдебна реформа.

Тази центрирана към съдебната система форма на протест е заради предишно очакване на 23 септември да бъде оповестен докладът за България по новия механизъм на Европейската комисия за върховенството на правото. 

Според последната информация това трябва за стане след седмица, когато пак трябва да има протест, тъй като „Правосъдие за всеки“ заявяват намерение за протести всяка сряда – в София и в други градове, до постигане на крайната цел – оставка на Иван Гешев и на избралите го съдебни кадровици и реална и дълбока съдебна реформа.

От инициативата напомнят, че в началото на октомври в Европейския парламент предстои сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт, липсата на реформи в прокуратурата и гражданските свободи.

„В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България, макар и доскоро да затваряха очите си за тези факти. Сега е моментът да свършим и нашата работа“, се обръщат към гражданите от „Правосъдие за всеки“. 

Още по темата