Няма не искам, няма недей!

Няма не искам, няма недей!


Какво цели Слави – това е въпросът, над който всички си блъскаме главите тези дни. Първо прави партия, явява се на избори, печели доста гласове и изненадващо партията му става втора политическа сила в парламента. Вместо обаче да вземе мандата и да състави правителство, той ще го върне на секундата. Защо?

Поведението на Трифонов потвърждава подозрението, че всъщност той въобще не е страхливец, както заяви премиерът в оставка Бойко Борисов. Напротив – всяко негово действие е премислено. Очевидно „Има такъв народ“ има план, напук на еврейската мъдрост, че когато човек прави планове, Господ се смее.

Във варианта на Трифонов тази мъдрост звучи така – докато всички ние градим хипотези кой с кого и при какви условия ще образува коалиция, за да управлява, боговете от обвития в мъгла и тайнственост български обществено-политически Олимп потриват ръце и се заливат от смях, докато слушат „Калашников“ на Горан Брегович.

Отчетливо се оформя впечатлението, че Слави действа в унисон с желанията на лирическия герой от песента му „Няма не искам, няма недей“. В нея един от авторите ѝ – настоящият депутат от ИТН Драгомир Петров, отправя доста категорично послание: „Няма не искам, няма недей, щом те желая, ставам злодей“. Пред такова безапелационно заявление, страстните мераци на лирическия герой очевидно ще се сбъднат.

Въпросът е дали Слави може да стане злодей? Може и още как! Явно зад мълчанието му, прекъсвано от кратки постове във Фейсбук, се крие донякъде таен замисъл. Донякъде, защото в приоритетите си партия ИТН слага на първо място смяната на изборната система и налагането на мажоритарния вот.

Подведено от идеята за промяна и изхвърляне на „токсичната“ ГЕРБ от политическия живот, мнозинството в НС вече прие на първо четене текстове за мажоритарната система. И само си заби нож в сърцето. Защото на едни избори по новия изборен кодекс, нито „Демократи за България“, нито „Изправи се! Мутри вън!“, нито дори и „Има такъв народ“ ще влязат в който и да е следващ парламент. Просто защото мажоритарната система работи в полза на големите системни партии. И на депутатските банки завинаги ще седят представители на ГЕРБ, БСП (ако до тогава не се разцепи окончателно), и, разбира се, ДПС като партия с регионално-географски статут. Ето тогава ще разберем защо Слави става злодей.

Още по темата