Великобритания и ЕС очертаха план за действие за Северна Ирландия

Великобритания и ЕС очертаха план за действие за Северна Ирландия


Великобритания и Европейският съюз очертаха план за действие във връзка с протокола за Северна Ирландия и техни представители ще се срещнат отново след две седмици, предаде ДПА.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският държавен министър за Брексит Майкъл Гоув се споразумяха да потвърдят ангажираността на двете страни със Споразумението от Разпети петък, да разговарят с бизнес организации и с представители на гражданското общество в Северна Ирландия и да работят заедно за решаването на всички въпроси, свързани с границата на остров Ирландия. Двамата ще се срещнат отново не по-късно от 24 февруари. 

Гоув и Шефчович заявиха, че са провели „откровена, но конструктивна дискусия“ и че ще положат всички възможни усилия за прилагането на решенията, договорени на 17 декември.

Заместник-председателят на ЕК посети вчера Лондон, за да разговаря с Гоув във връзка с неразбирателствата между ЕС и Великобритания през последните няколко седмици. На срещата бяха обсъдени проблемите, възникнали във връзка с протокола за Северна Ирландия, който предвижда контрол върху движението на стоките между британската провинция и останалата част на Обединеното кралство.

Младите британци се тревожат повече за Брексит, отколкото да не се заразят с коронавирус, показват резултати от ново допитване на Юнивърсити колидж Ландън (UCL), предаде ДПА.

Анкетирани са били 39 000 респонденти.

1533 са били на възраст между 18 и 29 години. 42 на сто от анкетираните в тази възрастова група са били по-стресирани заради Брексит, докато 32 на сто са се тревожели главно да не се заразят с коронавирус. 

Проучването показва, че 22 процента от младите хора са силно разтревожени да не се разболеят тежко от COVID-19, при 33 на сто в групата на по-възрастните респонденти.

В същото време 30 процента от възрастните са съобщили, че се тревожат заради Брексит, докато 38 на сто са по-загрижени заради заразата.

Водещият автор на изследването Дейзи Фенкоурт посочи, че разликата може да се дължи на това, че по-голям дял от младите хора са гласували за оставане в ЕС, а освен това те се смятат за по-малко податливи на коронавируса.

Обратно, по-възрастните хора е по-малко вероятно да бъдат засегнати от новите разпоредби след приключването на преходния период, свързан с Брексит, но са изложени на по-голям риск да се разболеят тежко от КОВИД-19. Това води до по-голям стрес от болестта.

Проучването е направено между 23 декември и 7 февруари като част от продължително изследване на UCL, наречено „Социално изследване КОВИД-19“.

Още по темата