Станишев иска да помага за българския План за възстановяване

Станишев иска да помага за българския План за възстановяване


Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е готов да съдейства на българското правителство за Плана за възстановяване и устойчивост. Той посочи, че лично е в контакт с вицепремиера на служебното правителство Атанас Пеканов. 

„Аз съм предложил цялото съдействие от страна на нашето семейство на правителството и в експертен план, и в политически план“, каза Станишев на конференция в Берлин, на която европейските социалисти и социалдемократите представиха визията си за бъдещето на Европа.

„Надявам се работата, която е започнала, да бъде завършена в кратки срокове и още служебното правителство да може да представи финализирания План за България, защото наистина вече процесът на ратификация от страните мина, вече има страни, които получиха одобрение и получават първите траншове“, каза още президентът на ПЕС.

Според него България е най-отзад на опашката по икономическо развитие, трябва да ускоряваме, а това е единственият ни шанс. 

По думите му предстоящите избори не са нещо драматично, а са част от демократичния процес. Той посочи за пример Белгия, която от година и половина не може да формира правителство, а също и Холандия, където още не са започнали преговори, въпреки че изборите са били през март.

„Ние никога нямаме последователна държавна политика, било в икономиката, било в която и да е сфера. Всяко правителство започва от нулата, заличава това, което се е правило преди. Аз не казвам, че не трябва адски много неща от тези 10 и повече години на ГЕРБ да се променят, защото както има приказка: властта корумпира, а абсолютната власт, продължителната го прави в много по-голям мащаб“, коментира Станишев.

Станишев потвърди линията, която ПЕС следват до момента. Борбата за справедливо данъчно облагане в глобален мащаб е важна за нашето семейство, каза той и добави, че имат ясна политика по отношение на кохезията.

Той посочи, че Зелената сделка, която са обявили за приоритет, се превръща във водеща политика за ЕС, а Европейският план за възстановяване носи белега на социалдемократите, заради трите си стълба – солидарност, инвестиции в бъдещето и модернизация на икономиката и нов подход към европейската интеграция.

Неотдавна президентът Румен Радев съобщи на председателя на Европейския съвет Шарл-Мишел, че българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли.

Към момента България е сред няколкото страни, които все още не са внесли своя национален план в Европейската комисия.

Според служебния вицепремиер Атанас Пеканов средствата по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Страната ни ще получи 13% префинансиране от Механизма, т.е. около 1,6 милиарда лева най-вероятно тази година.

Пеканов съобщи също, че е взето решение да се доработят около 50% от заварените проекти и да се впишат нови значими проекти и реформи.

Още по темата