Нов член на НС на ББР: Не може да оставим наглите да

Нов член на НС на ББР: Не може да оставим наглите да


Българската банка за развитие се фокусира върху 20 компании и дава кредити на тях. Тази банка трябва да започне да прави, това, което й е предписано в закона за ББР – да работи с малки и средни предприятия и наистина да помага на икономиката на България. Някой трябва да свърши тази работа. Не може да оставим наглите да управляват. Това заяви банкерът Валентин Михов, който е номиниран от служебния министър на икономиката за член на Надзорния съвет на ББР.

Нито една от осемте фирми – топ клиенти на банката, с кредити на обща стойност почти 1 млрд. лв., не пожела да се яви на среща с министъра на икономиката Кирил Петков.

„Не е добър знак, че големите кредитополучатели не се явиха на поканата, министърът не може да ги задължи, това е тяхно решение“, отбеляза Валентин Михов и добави, че колкото по-ясно виждаме кои са тези хора отсреща, толкова по-добре за всички.

„Достатъчно ясно е, че хората, които работят в ББР, не всички са гнили ябълки. Там има хора, които си вършат съвестно работата. Проблемът идва, когато се появяват големи сделки, които не е ясно защо са направени, които поне за сега от публични източници – понеже нямам достъп до реални данни все още, не приличат на нещо, което помага за икономическото развитие на България“, посочи Михов пред bTV.

Според него това, че 8 фирми са взели близо 1 милиард лева е безумна концентрация, това е страшно много. Той предположи, че кредитите са отпуснати законно, иначе би трябвало БНБ и одиторите да са видели.

Михов изнесе и данни за лихвите, които се плащат по тези кредити: „Проста проверка в търговския регистър показва, че една от фирмите е имала кредит на 9% преди да я рефинансира ББР – това е преди по-малко от две години, и след това е била на 4%. Друга фирма е плащала лихва на 7% на друга банка, а след това с доста по-голям обем плаща 2%. Това вече става доста интересно защо е така“.

„Една част от тези фирми са били преди това в КТБ, но иначе от гледна точка на стабилността на банката нямам колебания. Банката е стабилна, добре капитализирана, благодарение на това, че държавата е наляла от нашите пари 840 млн. миналата година – поне официалните мотиви са за борба с COVID. Така че банката е стабилна, тя няма и клиенти физически лица практически, така че няма аналог с КТБ“, заяви той.

Още по темата