Акценти за 30 януари – 5 февруари от Banker Weekly

Акценти за 30 януари – 5 февруари от Banker Weekly

Държавата остава в неведение за бъдещето на „Летище София“

Това става ясно от публикуваната на 3 февруари от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията информация за конкурсите за избор на органи за управление на публичните предприятия в системата на ведомството. Според нея за всички държавни транспортни компании въпросните конкурси вече са приключили и членовете на техните органи за управление са избрани. 

Аномалии и въпросителни в изпълнението на бюджета

Първият отчет на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета през 2021 г. несъмнено повдига повече въпроси, отколкото дава отговори за политиките, провеждани в условията на криза от правителството. Подобно на повечето от последните години и през 2021-ва бюджетът започна с излишък, т.е. не е засегнат от кризата, от свиването на бизнеса, от безработицата и други такива баналности, които оказват влияние върху всеки бюджет.

Архитекти и еколози срещу Закона за устройство на територията

Сериозно брожение в професионалната гилдия предизвика ремонтът, извършен преди дни от Народното събрание на Закона за устройство на територията. Камарата на архитектите директно обвини депутатите, че са гласували абсолютно недомислени изменения. И поиска от президента Румен Радев да наложи вето на норматива не само заради начина, по който бяха приети текстовете, но и поради качеството на съдържанието им.

Звездата на Слави може да залезе, преди да е изгряла

Шоуменът сякаш смята, че високият му рейтинг ще го следва навсякъде. Очевидно идеята на Слави Трифонов беше някак си да прелее шоуто в политическа партия. Само че това са две различни неща. Факт е, че освен познатите физиономии на сценаристите нови лица не сме видели. Не сме видели и идеи, позиции, програми. Известно е какво може Слави като шоумен, но не знаем какво ни предлага като политик. 

Кредитната карта изгаря ръцете при теглене от банкомат

Всеки, който ползва кредитна карта, би трябвало да знае, че таксите при тегленето на суми от банкомат на банката – издател на картата и от банкомат на друга банка са твърде различни, а във втория случай направо солени. Кредитната карта е за плащане, а не за теглене на пари в брой. Това е нейната философия. Трудно обаче се намира информация как тази такса ще ви „ухапе“ при дръпването на пари в брой от банкомат на друга банка.

Валутният оптимизъм губи магичния си потенциал

Валутните стратези постепенно започнаха да отстъпват от оптимистичните си предвиждания за „пътя“ на единната европейска валута. „Номура интърнешънъл“ закрива дългите си позиции в евро, „Дойче банк“ прогнозира, че паричната единица ще слезе до нивата си от ноември 2020-а, а търговците на опции са най-негативно настроени към нея още от миналия юни насам.  

Ще принудим партиите на статуквото да приемат нашия дневен ред

С партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС – „Да, България“ не може да влезе в коалиция. Това е нашето политическо решение. Погледнете БСП какви хора изпрати във ВСС, кого избраха за шеф на КПКОНПИ. Ние искаме мандат за управление. Ако няма мнозинство, което да реализира нашия план за отстраняване на статуквото, отиваме на нови избори. Антоанета Цонева, член на Изпълнителния съвет на „Да, България“, пред БАНКЕРЪ.

Предизборно: ОЛАФ-че да става!

Започна се! Не че е спирало, но калта хвърчи отвсякъде. И родното (китайско) производство не пожалиха. Докато сглобяваха „Грейт Уол“- ите в Баховица, всичко в автопроизводството ни беше наред. Сега били лоши, понеже дошъл хабер от ОЛАФ. А те са най-доброто в тази помийна яма. Какво по-добро решение от това да ги изкупи държавата за МВР с европейски средства?

Търсим решения, които да преведат бизнеса през кризата

Многократно сме чували коментари защо ББР не направи програма с максимално облекчени условия, опростена процедура и не предоставя директно нисколихвени или дори безлихвени заеми на пострадалите предприятия. По мисия и мандат ББР не може и не би било редно да влиза в пряка конкуренция с търговските банки, каквато би била една такава програма, и което би нарушило равновесието в банковата система. Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, пред БАНКЕРЪ.

Още по темата