В 56-ия ден на протеста – сблъсъци, обгазени и задържани пред новата сграда на парламента

В 56-ия ден на протеста – сблъсъци, обгазени и задържани пред новата сграда на парламента


Протестът на пл. „Независимост“, обявен като „Велико народно въстание”, продължи през целия ден. След като хората на площада намаляха в следобедните часове, сега те пак се събират около фонтана пред Президентството.

Участниците в демонстрациите реагираха на новината, че ГЕРБ и ВМРО са събрали необходимите подписи за внасяне на проект за нова Конституция, като обявиха, че това няма да ги откаже от протеста и продължават да искат оставка на кабинета. „Всичко това е въпрос на много пари, те са от чекмеджето…Мафия, какво да кажа друго“, заяви демонстранти пред БНР.

От т.нар. Отровно трио написаха по-рано във Фейсбук: „120 гласа за обсъждане на ВНС, което няма да се състои, защото няма 160 гласа! Сега всички видяха, че става дума само за задържане на власт и шанса да си купят изборите! Въстанието продължава!“

Остава и полицейският кордон пред сградата на Народното събрание.

Още в 8 ч. сутринта се стигна до ескалация на напрежението пред новата сграда на парламента. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците ескалираха около 9:45 ч. и продължиха до към 12 ч. 

Многократно напрежението се засили при опити на протестиращите да пробият полицейския кордон и да влязат в Събранието. Имаше сблъсъци, пострадали и поне 35 задържани.

Към сградата на парламента летяха яйца, домати, ябълки и пълни бутилки с вода, както и бомбички, пиратки и димки. На няколко пъти Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио призоваваше полицаите да не застават срещу гражданите, а съратникът му Николай Хаджигенов се опитваше да успокоява по-агресивните протестиращи.

Около 11 ч., след заседанието на Народното събрание, Бабикян призова хората да обиколят сградата на събранието, за да не допуснат депутатите да излязат и отново се стигна до сблъсъци с полицията, която охраняваше подхода към страничния вход на бул. „Дондуков“, откъдето се предполагаше, че ще излязат народните представители.

Бабикян каза още, че цяла България идва към София и „протестиращите вече не са на мирно шествие“. Речите на т.н. Отровно трио се редуват с музика.

Стълкновенията бяха основно между първия ред протестиращи и жандармерията, която охранява входа към паркинга на парламента. На няколко пъти протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред Народното събрание. В този първи ред се забелязваха и членове на партия „Възраждане“ със знамена.

Полицията не предприеха действия по премахване на протеста. Протестиращите от своя страна обвиниха полицаите, че те са пуснали лютивия газ.

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на парламента, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. Последваха само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия. Към този вход бяха са концентрирани всички усилия на протестиращите. На мястото дойдоха и автомобили на Столична община с Общинска полиция. Строени бяха големи отряди от специализираните полицейски сили с каски, щитове и палки. Към 11:45 дойдоха и още екипи на жандармерията – около 300 души. 

След 12:30 протестиращи хвърлиха запалена слама по силите на реда. Кордонът пък успя да изблъска част от тях.  

До инцидент с един от протестиращите се е стигнало на столичната ул. „Леге“ около 13 ч. след опит за неговото задържане от страна на полицията. Мъжът е бил освободен, след като други протестиращи са блокирали пътя на униформените.

Над 40 повиквания до „Спешна помощ“ за обгазени хора е имало, съобщиха от столичната спешна помощ. 21 пострадали са откарани в болница. 16 са хоспирализирани – полицаи и протестиращи. 7 линейки са били на площада и са оказвали помощ на пострадалите.

Малко след 8 ч. млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по полицаите. 

Двама полицаи също са пострадали в сблъсъците. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към страничен вход рани полицай в ръката около 11:30 ч. Той беше изведен с линейка.

Отец Дионисий – едно от лицата на протеста, е пострадал при сблъсъците и е със спукан гръден кош, съобщи Арман Бабикян. Към 12 ч. свещеникът се появи отново на пощата и отново призова за оставка.

Над 20 са обгазените полицаи, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той предупреди, че ако напрежението ескалира, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства. 

„Многократно призоваваме гражданите да протестират мирно, да изразят свободно своето мнение. Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Ние сме длъжни да запазим, както нашият живот, на служителите на МВР, така живота и здравето на гражданите. Замерят колегите с камъни, с домати и яйца, с тъпи предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия призив и се опитваме да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание“, призова Хаджиев.

Десетки хора бяха изведени от първия ред на протеста малко преди 10 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето те бяха извозени към СДВР. Те опитваха да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. „Цар Освободител“ и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста.

Четирима души бяха задържани при пореден опит да пробият барикада между два полицейски буса към 11:15 ч. 

Росен Миленов е бил задържан по-рано тази сутрин, след като успял да премине през полицейския кордон. Друг мъж е изведен от екипите на жандармерията, защото е скачал върху полицейски автомобил. Трети е бил отведен още в началото на протеста, след като у него били открити „забранени предмети“. Лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов също е бил задържан.

Още по темата