Манолова призова Радев да предложи референдум за промените в Конституцията

Манолова призова Радев да предложи референдум за промените в Конституцията


Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“  Мая Манолова е изпратила открито писмо до президента Румен Радев с призив да се възползва от конституционните се правомощия да инициира референдум. Утре тя ще внесе писмено становище за това в президентството и ще даде брифинг от 11.00 часа пред сградата, съобщиха от пресцентъра на „Изправи се БГ“.

В отвореното писмо Манолова призовава президента да се възползва от конституционното си право да поиска свикване на референдум за промените в Конституцията, вместо те да се правят само от настоящото мнозинство на ГЕРБ и то „при изчерпан кредит на доверие от гражданите и под диктовката на сенчести кръгове“.

Манолова посочва и шест въпроса на „Изправи се.БГ“, които да бъдат предмет на референдума, свързани с независимостта на съдебната система, реформата в нея, разделението на властите, широкото гражданско участие във властта и защитата на природата. 

Мая Манолова отправя апела за референдум с оглед на законовото право на президента, МС и една пета от народните представители да внесат подобно искане, уточняват от пресцентъра.

„Бяхме информирани за идеите на ГЕРБ и от министър-председателя, обсъдели сме поправките в Конституцията в суров план, но те до голяма степен съвпадат с тези на НФСБ от самото ни създаване”, заяви междувременно лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов в ефира на NOVA. „Нов беше подходът – решителната крачка за опит на даване на отговор на натрупаните обществени очаквания”, допълни още той.

„Предложенията за намаляване на броя на депутатите и индивидуалната конституционна жалба са наши предложения от отдавна. Ние ще ги подкрепим. Настояваме единственият официален език да остане българският и традиционното вероизповедание да си остане православието. Ще подкрепим и колегите от ВМРО за образователен ценз”, каза лидерът на НФСБ. И допълни: „„Ще се борим и за увеличаване на пенсиите, защото продължават да са най-ниските в ЕС”.

Според него всичко е въпрос на дискусии и дебати. „Има неща за които няма да допуснем компромис. Ще настояваме да се заложи да няма допълнително заплащане за здравеопазване, а социалните помощи да са срещу полагане на обществен труд, имаме предложение когато има престъпления свързани с приватизация или концесиониране да нямат давност“, заяви още Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ разкри, че вероятно още тази седмица ще имат коалиционен съвет с ГЕРБ.

Още по темата