Радев заговори за избори в два дни, кметовете отклониха идеята

Радев заговори за избори в два дни, кметовете отклониха идеята

Президентът Румен Радев призна, че го навиват да правим парламентарни избори в два дни. Това той разкри по време на консултациите си с членовете на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. „Към мен идват предложения за избори в два дни“, призна Радев на кметовете и поиска да чуе тяхното мнение.
Кметовете обаче не го одобриха и посочиха, че засега не искат промени в изборното законодателство. От името на сдружението председателят му Даниел Панов коментира, че по-скоро не приемат подобна идея. Той изтъкна, че това ще оскъпи изборния процес и ще го усложни.
„На този етап ние сме обсъждали вариант да бъдат в по-удължено време – от по-рано сутринта до по-късно вечерта. За два дни ще бъде по-трудна организацията, потговори кметът на Велико Търново, като изреди, че подобен сценарий ще затрудни контролът, съхранението на материалите и ще вдигне разходите.
Стана ясно, че кметовете от НСОРБ са най-разтревожени за провеждането на парламентарните избори в условия на епидемия от коронавирус.
От УС на НСОРБ не скриха, че най-много ги притеснява безопасността на членовете на секционните избирателни комисии. Те поискаха да се помисли да не бъдат натъпквани в автобуси след края на изборния ден, да бъдат защитени с най-висок клас маски, както и да не стоят постоянно в изборното помещение от сутринта до вечерта.
Кметът на Троян Донка Михайлова и колегата й начело на Кърджали Хасан Азис не скриха, че ще се появи проблем изобщо с попълването на СИК. От името на сдружението председателят му Даниел Панов връчи хронограма на Румен Радев, изработена от кметовете на база на вече обявената от президента дата 28 март.
„Още от 7 декември, ние след като чухме, че датата ще бъде 28 март, имаме готовност и организация, вече сме започнали и оглед на самите изборни помещения“, каза Панов. Той разкри, че УС на сдружението вече е обсъждал заедно със здравния министър изготвянето на здравния протокол. „Имаме идеи какво трябва да влезе в него“, добави Панов.
Става дума за гаранциите за здравето на около 85 хил. души, които ще бъдат ангажирани в секционните комисии, изтъкна председателят на сдружението. От Управителния съвет изведоха като голяма тревога и как ще става гласуването на хората под карантина.
„Най-големият риск ще бъде за членовете на СИК. В рамките на изборния ден трябва да посрещнат, да обслужат от десетки до хиляди избиратели, които ще преминат през тази секция. Ще има проблем, предполагам, че хората няма да искат от началото до края на изборния процес да бъдат в едно помещение“, каза кърджалийският кмет, който е и зам.-председател на ДПС. Той посочи, че секционните членове ще бъдат притеснени от престоя в едно и също помещение, където се събират по пет до девет човека в големите секции. Азис призова да има медицински изисквания за изборно помещение, правила за времето на престой на членовете в СИК, както и бъдат подсигурени качествени и отговарящи на изискванията лични предпазни средства. По думите му маските, които се използват в момента, не дават добра защита.
„Те трябва да бъдат сменяни в рамките на изборния ден. Това със сигурност е ангажимент на централната изпълнителна власт. Моля ви, това да не се прехвърля на местните власти“, апелира кметът на Кърджали и добави, че ще бъде добре такива консултации да проведат и другите институции. „На нас ни е необходима процедура или здравен протокол, издадени от МЗ или ЦИК със санитарно-хигиенни или дезинфекционни минимални изисквания на помещенията на секции“, каза той. Азис поиска и график за гласуването на рисковите групи.
Кметът на Троян Донка Михайлова пък постави въобще проблема с попълването на СИК в болниците. Тя се усъмни, че няма да има желаещи за там и затова трябва да се помисли за тяхната мотивация. „Най-сериозната ни тревога е осигурването на възможност за гласуване на гражданите в карантина, в ковид отделенията на болниците. Стои с особена острота набирането на членове на секционните комисии“, каза тя.
Михайлова добави и друг проблем – моментът на предаването на изборните резултати, защото членовете на СИК се събират в едни общи автобуси за транспортирането на протоколите. Трябва да има съвсем различна организация, която да ги защити от риска, подчерта тя.
„Най-сериозната ни тревога е осигурването на възможност за гласуване на гражданите в карантина. очакваме да имаме ясна методология от ЦИК. Въпросителните към този момент са много“, заяви кметицата на Троян.
От сдружението изведоха на преден план и проблемът с общинските болници, като поискаха решаването му да се състои веднага след справянето с пандемията./ Dariknews.bg

Още по темата