Служебното правителство ще подаде сигнал до Прокуратурата заради договори, които не са обезпечени финансово

Служебното правителство ще подаде сигнал до Прокуратурата заради договори, които не са обезпечени финансово

В актуализацията на бюджета има предвидени средства, които обаче ще бъдат крайно недостатъчни за онзи милиард и половина, който е предвиден по договор. Този въпрос съм го поставила пред НС. Не можем да осигурим милиард и половина в август месец през 2021 година. Това е трябвало да се помисли миналата година или да не се наддоговарят тези дейности. Това каза министър Виолета Комитова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.
Тя уточни, че това са били обещани пари, които обаче не са били осигурени. Парите за ремонти са 382 млн. по документи от миналата година. А предишните ръководители на АПИ, „Автомагистрали“ и на МРРБ са допуснали договори за милиард и половина. Комитова беше категорична, че миналите ръководства за обещали пари за милиард и половина лева.
Тези пари трябваше да бъдат в бюджета за тази година, уточни Антон Кунев. „Когато се подписват договори за над половин милиард, които са необезпечени в бюджета, това противоречи на закона. Това е форма на измама и трябва да стигне до Прокуратурата. Ти обещаваш пари, които ги няма в бюджета. Това е измама! Накарал си хора да свършат работа за толкова пари. Тези пари не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета. Всички, които протестират, трябва да отидат на определен адрес в Банкя и да обяснят защо са ги измамили. Ние бихме искали да платим на фирмите, но тези пари ги няма в бюджета. Защо подписахте договори, които ги няма в бюджета? Това е измама! В закона пише изрично, че не можеш да подписваш договори, които не са финансово обезпечени. Това е опит да бъдат излъгани много хора. Нека да видим какво ще каже прокуратурата“, категоричен беше Кутев.
Преди 2018 година са се подписвали договори с прогнозна стойност чрез обществени поръчки, но след това е последвала санкция от АОП, обясни Комитова. „Затова от 2019 година предишното ръководство на АПИ са подписвали догори с точно определен стойност. С допълнителни задания, а не с анекси, се възлагат ремонти за 200 милиона. Тогава възниква въпросът защо е направена обществена поръчка за 20 милиона, а не за 200“, допълни тя.
„Не сме спирали никакво строителство. Една част от фирмите работят на честна дума. Това е единствената фирма, която е искала пари. Може би тези фирми знаят, че парите не са били предварително обезпечени. Преди няколко дни имахме инцидент. Една фирма, която знае, че не са осигурени 200 милиона, е започнала да копае пътища. Говорих с тях и те казаха, че си изпълняват заданието“, каза служебният регионален министър./Новините БГ

Още по темата