Франция и Италия посрещат Великден при затегнати мерки

Франция и Италия посрещат Великден при затегнати мерки


На фона на влошаващата се здравна обстановка президентът на Франция Еманюел Макрон въведе засилени мерки за спиране на епидемията на територията на цялата страна.

Властите напомнят, че е забранено събирането на повече от шестима души и отдалечаването без уважителна причина на повече от 10 километра от постоянния адрес.

От утре сутринта е забранена продажбата на алкохол за вкъщи в ресторанти и барове. Целта е да се предотвратят масови празненства и употребата на алкохол на обществени места

Консумация на алкохол е забранена в паркове, по крайбрежните алеи и на популярни сред младежите места.

Полицаите и жандармеристите ще следят и за носенето на маски, както и за организирането на масови събирания и незаконни партита в частни домове и в обществени заведения. Нарушителите ще бъдат глобявани по 135 евро.

В момента в режим на самоизолация са 19 департамента. Макрон нареди и затваряне на всички учебни заведения за 3 седмици. Запазва се вечерният час от 19 ч. до 6 ч. сутрин.

Италия посреща Великден със строга тридневна карантина. В цялата страна е забранено придвижването без основателна причина. Всички магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост са затворени. Кафетата и ресторантите също не работят. В домакинство са позволени до двама възрастни гости.

В Швейцария – на протест срещу Ковид мерките се стигна до сблъсъци с полицията. Органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

 

Още по темата