САЩ и Южна Корея провеждат военни учения другата седмица

САЩ и Южна Корея провеждат военни учения другата седмица


От следващата седмица САЩ и Южна Корея започват годишните си съвместни военни учения, съобщи генералният щаб на Южна Корея, цитиран от Асошиейтед прес.

Заради епидемията от коронавируса обаче ще бъде допълнително ограничена вече свитата военна програма, която ще се състои главно от компютърни симулации на военни игри, включително изненадваща атака от Северна Корея.

Ученията от 18 до 28 август може отново да раздразнят КНДР, която ги определя като репетиции за нашествие и заплашва да се оттегли от буксуващите ядрени преговори, ако Вашингтон продължи тези свои враждебни според Пхенян действия.

Ученията идват и в деликатен за президента Доналд Тръмп момент, след като той се оплака от разходите по поддържане на 28 500 американски военни в Южна Корея за защита от севернокорейски заплахи. До момента съюзниците още не са подписали ново споразумение за споделяне на разходите след изтичането на предишното в края на 2019 г.

От февруари досега около 150 души от американския военен контингент в Южна Корея са се заразили с коронавируса, заради което властите на провинция Кьонги, където се намира американският команден център, бяха призовали да се отменят изцяло ученията.

Още по темата