Борис Джонсън подписа споразумението за отношенията с ЕС след Брексит

Борис Джонсън подписа споразумението за отношенията с ЕС след Брексит


Британският премиер Борис Джонсън подписа днес споразумението за свободна търговия, което беше сключено с Европейския съюз. То ще определя отношенията им след техния историческия разрив, който трябва да влезе в сила на 31 декември в 23:00 часа по Гринуич или в полунощ брюкселско време, съобщава Франс прес. 

Церемонията по подписването на документа се състоя в резиденцията на премиера на Даунинг стрийт №10. На 1 януари  приключва преходния период и Кралството ще напусне единния пазар и митническия съюз на Евросоюза.

„Това споразумение (от 1246 страници) ще ознаменува една нова ера в отношенията между Великобритания и Европейския съюз“, заяви Борис Джонсън. 

По-рано през деня председателя на  Европейскя съвет Шарл Мишел и председателката на Еврокомиссията Урсула фон дер Лайен подписаха документа от името на Евросоюза.

Камарата на общините в британския парламент днес гласува в подкрепа на търговската сделка с Европейския съюз. Депутатите го одобриха с 521 гласа „за“ и 73 „против“.
Споразумението ще стане закон, след като по-късно мине през Камарата на лордовете и получи официално кралско одобрение от кралица Елизабет Втора.

 

На 24 декември

Брюксел и Лондон постигнаха компромис по текста на споразумението за партньорство след Brexit. По думите на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, сделка предвижда свободна търговия без квоти и тарифи, неограничен достъп до територията, морското и въздушното пространство на всяка една от страните  и балансиран достъп до морските ресурси. 

Те ще обезпечат на своите граждани равен достъп до социалните си системи. Евросъюзът и Великобритания се отказват от координирани действия в сферата на външната политика и отбраната.

Още по темата