Проф. Даниел Вълчев: Не е лесно, но решенията за мерките да не се сменят толкова често

Проф. Даниел Вълчев: Не е лесно, но решенията за мерките да не се сменят толкова често


„Разбирам, че правителството е в тежко положение. Много трудно е да вземаш решения, които засягат хем интересите на хората от гледна точна на здраве, хем интересите им да се развият бизнесът им, животът, така както те са си го планирали. Не е лесна тази работа, но моят настоятелен съвет е: Който и да взима решения, нека да не ги променя през няколко дена“. Този коментар направи пред БНР проф. Даниел Вълчев, ректор на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието по повод мерките за ограничаване на коронавируса и връщането на задължителното носене на маски на закрито. Постоянните промени изключително много уморяват, отбеляза той.

„С маски, без  маски, отваряне, затваряне  – не е добре тази работа. В крайна сметка трябва да се понесе тази отговорност. Правителството е решило, че трябва да разхлаби мерките, мисля, че такива са и очакванията на обществото, откровено казано“, посочи Вълчев. По думите му проблемът не е в това, че някой ще бъде глобен. „В крайна сметка, като не се спазват правилата, нека да бъде глобен. Въпросът е да не се окаже, че в четвъртък ще има нова заповед, която пък маха задължението. В събота нова заповед, което пък еди какво си…. Това е, което обърква хората според мен“, допълни той.

Проф. Вълчев коментира и добрата новина, че всички PCR тестове за коронавирус на студенти, служители и преподаватели от Юридическия факултет на Алма матер, контактни на диагностицирания с Covid-19 преподавател Янаки Стоилов, който е член на Националния съвет на БСП, са отрицателни. „Да се пошегувам – мога да кажа, че лявото не е толкова прилепчиво, както мислехме дълго време“, отбеляза деканът. Той посочи, че се вземат всички противоепидемични мерки, спазва се дистанция във факултета и университета, форматът на изпитите не е променян и изпитната сесия върви нормално.

„Мисля, че се отнасяме отговорно, надявам се всичко да бъде наред и до края… Нещо, което малко се знае – още, когато се взе решение повечето изпити да са присъствени, дадохме възможност на нашите студенти, ако имат и най-малко съмнение и колебание, притеснение да се явяват сега на изпит присъствено, да се явят като за първо явяване през последната десетдневка на август .Тоест ние отново ще направим първа сесия в края на август, а  поправителна през септември…Ние сме го направили без никакви административни тежести“, обясни още професорът.

„Ние взехме решение…  и мисля, че взехме правилното решение  – първо да не променяме формата на изпита, въпреки че 30% от изпитите ни ще се проведат дистанционно. Но по основните дисциплини, според мен не бива да сваляме качеството. Ако се притесняват родителите, децата, разбира се, нека да дойдат през август….Засега поне изпитната сесия върви съвсем нормално“, заключи Даниел Вълчев.

Още по темата