Параграф 22 в НС! Депутатите дирят изход от скандалите, в които се забъркаха

Параграф 22 в НС! Депутатите дирят изход от скандалите, в които се забъркаха

Парламентът търси изход от правния казус, в който изпадна след ожесточен скандал в пленарната зала. БЛИЦ припомня, че в четвъртък депутатите вкараха на първо четене закона за НСО, но в крайна сметка така и не разбраха отнели ли са охраната на главния прокурор Иван Гешев, или не.
Спорът обаче се превърна от дебат по текстовете, които намаляват броя на лицата с охрана от НСО, в скандал за кворума. Така, заради процедурни хватки не е ясно, какво е гласувано и какво – не, а развръзката беше оставена за днес.
„Има нарушение на правилника при първото гласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана. От там нататък няма валидни решения. Смятам, че всички гласувания са нищожни“, това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева.
Митева предложи в днешния дневен ред на днешното пленарно заседание отново да се включат законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана.
В същото време стана ясно, че ще гласуват на първо четене дали да закрият спецправосъдието. Депутатите в правната комисия ще разгледат законопроекта за пореден път, уточнява Нова ТВ. На предходното заседание гласуването се провали. Причината  – изискването законопроектът да бъде публикуван на сайта на Народното събрание.
Освен закриването на специализираните съдилища и прокуратурата, текстовете предвиждат и промени за избора на членовете на ВСС. Законопроектът беше приет на първо четене в правна комисия по време на предишния парламент. Според част от депутатите в комисията неговото разглеждане трябва да се остави за следващия парламент, предвид предизвестения край на 46-ото Народно събрание.
Освен това актуализацията на държавния бюджет влиза на второ четене в ресорната комисия. Депутатите гледат парите за здраве и социални услуги. На първо четене беше одобрено увеличение на всички пенсии средно с 12,5 процента от 1 октомври.
В сферата на здравеопазването се осигуряват допълнително над 350 млн. лв, а за мерки срещу COVID кризата над 400 млн. Междувременно председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно заседание на парламента на 7 септември от 11.00 ч. Темата е бюджет./БЛИЦ.БГ

Още по темата