За 14-ти път протестиращи искат оставката на правителството в София

За 14-ти път протестиращи искат оставката на правителството в София


Демонстранти се събраха на 14-ия поред антиправителствен протест в София. Мястото на демонстрацията отново е в карето между сградите на Министерския съвет и Президентството, а участниците в нея продължават да искат оставките на правителството и на главния прокурор.

Протестиращи спряха движението по бул. „Цар Освободител“, развявайки българското знаме. Автомобили продължават да се движат по бул. „Дондуков“. Полицейското присъствие е засилено, но кордон пред Министерски съвет няма. 

Освен за оставката на правителството и на главния прокурор хората на площада, които засега са по-малко от предишни дни, настояват и за въвеждане на машинно гласуване на следващите избори, независимо кога ще са те.

„Нямам доверие на машинното гласуване, защото може да бъде манипулирано. От друга страна при него не може да има „мъртви души“, което ще удари много силно избирателната активност на ГЕРБ“, заяви един от участниците в днешната демонстрация.

Протестиращите казват още, че „времето за диалог е свършило и искат избори, както и да бъдат управлявани от честни хора“.

По-късно протестиращи хвърляха рола тоалетна хартия по сградата на Министерския съвет.

Продължават и съпътстващите протести – в 19 часа пред Съдебната палата в столицата започна акция под наслов „Масово хвърляне на каскети“. Тя е свързана с едно от основните искания на протестиращите – оставка на главния прокурор Иван Гешев. Организатор е младежката организация на „Да, България“ – „МлаДа България“.

„Главният каскет на републиката вече ни се качи на главата, елате да му покажем къде му е мястото, имаме каскети за изхвърляне, донесете ги и вие“ – с тези призиви от „МлаДа България“ се събират пред Съдебната палата. Участниците в демонстрацията хвърлиха на стълбите на Съдебната палата каскети с надпис „Каскет, оставка“. Няма напрежение между протестиращите и полицията.

Самият Гешев няма да се срещне с протестиращите, тъй като е в платен годишен отпуск до 9 август.

Акцията е в синхрон с другите протести. Оставка на главния прокурор днес поиска пред Министерския съвет и лидерът на „Да, България“ Христо Иванов и призова премиера чрез правосъдния министър да задвижи процедурата за това във ВСС. Според Иванов такова основание има и то е описано на 14 страници, за които не е ясно дали са получени от премиера.

Сред мотивите са изредени „избирателно упражняване на репресия, безпрецедентна партизанска реч, използване на жертви на изнасилване за свой пиар, изрази, които абсолютно отменят презумпцията за невиновност, използване на материали, произведени със СРС за пропагандни акции, което е изрично забранено от НК“. 

Протест срещу правителството е организиран и в Сливен. Пред сградата на общината се събират хора, които протестират осми пореден ден. Ораторите на импровизирания митинг и предните дни призоваваха хората да не се отказват и да отстояват интересите си именно на площада. Основното им искане е оставката на правителството.

Очаква се тази вечер протестиращите да направят традиционното си шествие по главната улица на града и да призоват хората в заведенията да се присъединят към тях и да изразят недоволството си от управлението пред местните партийни централи на ГЕРБ и коалиционните им партньори. С всеки изминал ден обаче протестиращите намаляват – миналата седмица във вторник демонстрантите бяха около 150 души, днес а около 20. 

Протести срещу правителството се провеждат и в други градове на страната.

Още по темата