Неизвестност в Израел след парламентарните избори

Неизвестност в Израел след парламентарните избори


Неизвестността след произведените на 23 март предсрочни парламентарни избори в Израел продължава. Преброени са около 93 процента от бюлетините, но нито досегашният премиер Бенямин Нетаняху, нито неговите противници имат ясна преднина за съставяне на правителство, съобщава Асошиейтед прес.

Досега според частичните резултати Нетаняху и неговите съюзници получават 52 места в парламента, а опонентите му – 57 места. Има и още две партии, които могат да изиграят ролята на балансьор, но засега техните лидери не са се ангажирали с подкрепа за нито един от двата лагера. Това е партията Ямина на бившия приближен на Нетаняху – Нафтали Бенет, която получава 7 места, и ислямистката формация Раам, която има 4 места.

Очаква се преброяването на гласовете да приключи утре.

Няколко от опонентите на Нетаняху започнаха обсъждане на законопроект, според който политик, на когото са повдигнати обвинения, да не може да бъде натоварван с мандат за съставяне на правителство – мярка, която цели да попречи на дългогодишния премиер отново да получи премиерския пост. За подобен законопроект се заговори и след предишните предсрочни избори през март 2020 г., но той така и не беше прокаран в парламента.

Нетаняху е съден за измама, злоупотреба с доверие и получаване на подкупи по три дела. Той твърди, че е невинен и казва, че обвиненията са „лов на вещици“ от страна на пристрастни правоналагащи органи и медии.

Още по темата