Военният министър от Карлово: Изпращаме черната кутия за разчет в Русия/ВИДЕО/

Военният министър от Карлово: Изпращаме черната кутия за разчет в Русия/ВИДЕО/

Имаме отговор от РСК МиГ, единственото, което искат е кутията да бъде занесена на място при тях. Черната кутия най-вероятно ще отпътува с трима души от Военна полиция, Военна прокуратура и ВВС, те ще заминат при първа възможност. Това ще стане, когато се уредят формалностите за Русия и ще чакаме резултат. Това съобщи в Карлово служебният военен министър Георги Панайотов.
Министърът отново изрази съболезнования на семейството на загиналия пилот Валентин Терзиев.След поклонението пред тленните останки на подполковник Терзиев разформировахме и последния контингент от БА, завърнал се от Афганистан, всички са живи и здрави и това мен ме прави щастлив. Прави ме горд, че те са изпълнили успешно мисията си, каза Панайотов. Той лично отиде в Карлово, за да посрещне войниците, завърнали се от Афганистан.
Министърът подчерта, че през всичките години на мисията ние не сме дали нито една жертва. Тъжно е, че загубихме подполковник Терзиев, уроците са научени, това, което трябва и можем да направим е да не допускаме подобни инциденти в бъдеще. Това изисква много работа, много внимание и модернизация на цялата армия, включително и на ВВС. Изисква нашите офицери, сержанти и войници да разполагат с най модерната и най сигурна техника, подчерта служебният министър.
Относно малките часове нальот на военните пилоти, министърът каза, че графиките на авиобазата са тръгнали нагоре и ако не се беше сключило нещастието с подполковник Терзиев, през 2021 г неговият нальот щял да бъде може би около 80 часа. Графиката за нальотите върви добре, обясни Панайотов..Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че към момента са спрени полетите само на изстребителната авиация. Всички останали си изпълняват летателната дейност.

Още по темата