Министър Минеков на кръстосан разпит от граждани и

Министър Минеков на кръстосан разпит от граждани и


Днес, 30 юли, от 8.30 часа министърът на културата проф. Велислав Минеков ще отговаря на въпроси на журналисти и граждани във фейсбук страницата на правителството. фейсбук страницата на правителството.

Той приема предизвикателството да е гост във „Властта говори! Открито!“

Въпросите към него ще могат да бъдат задавани както по време на живото излъчване, така и като предварително публикувани коментари под видео анонса му.

Припомняме, че първи във „Властта говори! Открито“ миналия петък (23 юли) гостува министърът на икономиката Кирил Петков.

Сред въпросите, на които днес ще трябва да отговаря министър Минеков, са:

Какви действия предприема Министерството на културата срещу различните източници на фалшиви новини?

Може ли държавата да инвестира в инфраструктурата и облагородяването на пространствата около тракийските гробници, музеи и театри?

Кога се предвижда саниране на сградата на НГДЕК на „Женския пазар“?

Стойностна ли е колекцията на Васил Божков и добре ли се съхранява в момента?

Направен ли е вече анализ на партийните конкурсни назначения в културните институти?

Какви са основанията за твърденията му, че Плевенският театър е най-добре менажираният в страната?

Какви програми на Министерството на културата имат за цел да подкрепят собствениците на сгради – паметници на културата, на които следва да се извършат ремонти и реставрация?

Какви са възможностите държавата да откупи част от дела на Халите?

Докъде са стигнали проверките за дейността на българските културни институти в чужбина?

Какво се случва с „Червената къща“, известна и като Дом – музей на Андрей Николов?

Възможно ли е да се предотврати превръщането на един от символите на Варна – “Вятърната мелница” в 8-етажен блок?

Кога и как ще изпълни обещанието си пред българските художници за облекчаване на режима на износ на художествени произведения?

Какво се случва с археологическия комплекс в Караново?

Междувременно вчера стана ясно, че при посещение на Могилата край новозагорското село Караново, министър Минеков е обявил, че тя трябва да се превърне в музей. В така наречената Източна могила, открита през 2008 година, след иманярски покушения, археолози са се натъкнали на антична колесница и гроб с ритуална площадка. Откритите структури са експонирани през 2009 година, като това е привлякло и международен интерес. През годините обаче Източната могила била оставена в забрава, като по думите на министър Минеков това се дължало на разправии между общини и министерство.

Минеков е категоричен, че могилата трябва да бъде укрепена и трябва бъде изградена нова защитна конструкция, като постепенно мястото се превърне в музей. За целта министърът смята, че биха могли да помогнат и спонсори – по примера на гробницата в Александрово, където е получена подкрепа от фондация на японския император. Докато това стане, Министерството на културата е предприело действия за изграждане на ново покритие на могилата, тъй като старото е повредено.

След огледа на Източната могила министър Минеков, заедно със зам.-министъра на културата доц. Пламен Славов и областния управител на Сливен Минчо Афузов са посетили и Историческия музей в Нова Загора. В града те били поканени да разгледат сградата на жп гарата, която е най-старата обществена сграда там, построена през 1918 година. Според проект на нейното място предстои да бъде изградена нова сграда, но местните настояват тя да бъде запазена и да получи статут на недвижима културна ценност. 

Още по темата