Римски щори за изящество, стил и уют във вашия дом

Римски щори за изящество, стил и уют във вашия дом

През последните години щорите се превърнаха в стилна и функционална алтернатива на завесите. Съществуват различни разновидности, които осигуряват ефективно засенчване и придават естетически вид на всяко помещение.

Чест избор на хората, ценители на класическия стил и елегантност, са модерните римски щори. Предпочитани са не само за всички помещения в дома, но и за ресторанти и заведения.

С кои свои качества печелят популярност?

Традиционните завеси отдавна отстъпват място на щорите, а интересната римска щора става много търсена от тези, които не харесват затрупаните с пердета прозорци, но от друга страна не обичат и класическите щори.

Модерните римски щори от плат придават изящество и артистичност на всеки интериор и се превръщат в негов акцент. Самите платове са в разнообразна цветова гама и десени, като изборът е между платове в бяло, екрю, бежово, оранжево, принт и др. Тъканите са различни по състав и се спускат и вдигат лесно до желаната позиция.

Някои модели са комбинация на плисе с римска щора. Част от щорите се управляват с корда или с дръжка, а други – със синджир или с електрически мотор, като горният профил е статичен, а долният – подвижен.  Има модели с два подвижни профила, които са алуминиеви и предоставят възможност за монтаж, без да е нужно пробиване. Профилите може да са бели, сиви, кафяви и в други цветове.

Щорите от този тип се монтират върху рамката на прозореца, между стъклодържателите, към стена или към тавана.

Защо да предпочетем римски щори за засенчване?

Присъствието на римски щори от плат като вариант за вътрешно засенчване е все по-осезаемо. Те се утвърждават и като акцент, и като допълнение или част от интериора на съвременния дом и в тези свои роли винаги първо се забелязват изключителните им декоративни качества.

Но те не са единствените им предимства. Друго, което мотивира все повече хора да разчитат на функционалността и естетическата им стойност, са:

  • Деликатната и обикновено полупрозрачна тъкан позволява различна степен на затъмняване и създава леки въздушни гънки;
  • Лесно се инсталират и притежават гъвкавост по отношение на монтажа;
  • Могат да бъдат използвани както за малки, така и за големи прозорци и се вписват във всякакъв интериор;
  • Лесни са за поддръжка и почистването им става с прахосмукачка, с влажна кърпа и при необходимост се перат според от характеристиките на плата;
  • Позволяват използване в различни помещения;
  • Възможно е да бъдат съчетани със завеси за постигане на допълнителна защита.

Предложените за римски щори цени само доказват принадлежността на тези щори към луксозните начини за вътрешно засенчване. Причините да бъдат избрани са много, а инвестицията си заслужава. Изработени качествено, те съчетават лукса и уникалното присъствие на завесите с мултифункционалността и лесната поддръжка на щората.

Освен че с модерния си дизайн римските щори успяват да внесат нотка на индивидуалност във всеки дом, осигуряват и максимално предпазване от слънце и любопитни погледи. Удобното им използване, тяхната лекота и практичност прибавят още мотивиращи характеристики, за да бъдат чудесен избор на желаещите да придадат на интериора си естетика и стил.

Още по темата