НОЩ ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни

НОЩ ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни


Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че Националният щаб за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни. Причината – многото заразени в последните дни.

„Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки“, каза Ангел Кунчев. И допълни: „Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително“.

По думите му разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. „Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла – успяхме да постигнем това“, посочи доц. Кунчев.

Според него доста по-костелив орех се е оказал този вирус. Неговата лична прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се е сбъднала. „Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово“, отбеляза Кунчев.

„Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас“, подчерта той.

По думите му най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи. „Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол“, допълни доц. Кунчев.

Според него проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова са се насочили към повече контрол. „След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт – не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала“, добави държавният здравен инспектор.

Той предупреди, че ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. „Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им“, посочи Кунчев.

„Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си“, прогнозира той.

„1% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша“, смята държавният здравен инспектор. „Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън Щаба и говорят каквото си искат“, категоричен е д-р Кунчев.

Още по темата