Българите в чужбина настояват за равни избирателни права

Българите в чужбина настояват за равни избирателни права

Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничаване на правата на избирателите. През 2016 г. след драматични промени в пленарната зала беше ограничено драстично правото на българските граждани да упражняват избирателните си права. Това коментира живеещият във Франция Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.
Пред Bulgaria on air той посочи, че са успели частично да върнат избирателните секции, но големият проблем стои. По думите му българските граждани извън страната на парламентарни избори не гласуват като българските граждани в страната.
„Тук ние гласуваме само за партия, нашите гласове не служат за определяне на персоналния състав на избраните парламентарно представени партии. Това е неравно избирателно право“, настоя Манов.
И сподели, че се борят за създаване на специфичен избирателен район за идващите от чужбина гласове. И подчерта, че не става дума за нещо специално или екзотично.
„С днешния парламент диалог няма, той е с изчерпан капацитет на общуване с гражданското общество. Ще прокараме тези промени чрез следващите избори, като подкрепим политически сили, които твърдо се ангажират с реализиране не само на избирателен район в чужбина, но и с реализиране на дистанционно електронно гласуване./Новинтие БГ

Още по темата