БСП ще се фокусира върху подготовката за спечелване на предстоящите избори

БСП ще се фокусира върху подготовката за спечелване на предстоящите избори


„В България проблемите наистина са дълбоки. Те бяха най-после видени и от европейските институции, затова ще се фокусираме върху политиката и подготовката за спечелване на предстоящите избори. БСП е партия, която е основна опозиция, и към която са обърнати по-голяма част от хората, искащи да видят една друга политика, която да ни изкара от блатото, в което ни вкара ГЕРБ.“ Това заяви пред Радио “Фокус” зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Националния съвет на БСП Кристиан Вигенин.

По думите му БСП е минала през един доста труден период, който е приключил с избора на новия Национален съвет и избора на Изпълнително бюро. „Първото събрание на Националния съвет мина в абсолютно конструктивна обстановка, която ще доведе до много по-ефективна работа, насочена към конкретни политики и конкретна подготовка както за изборите, така и за управлението на страната. Това беше и смисълът на формирането на съветите в този вид, който на практика дублира съответните министерства, които функционират в момента“, коментира социалистът. Вигенин обясни, че по този начин в много по-голяма степен ще се концентрира работата на НС върху това да се следи дейността на изпълнителната власт и на Министерския съвет.

Той добави, че председателите на тези съвети няма да бъдат министри в сянка. „Така работата ни ще бъде по-ефективна, по-целенасочена и ще можем да реагираме в по-голяма степен на грешките, които прави правителството, а те са доста. Такива съвети ние винаги сме имали, но обикновено не са били структурирани по този начин“, поясни Вигенин.  Социалистът обясни, че след избора на ИБ конфронтацията вътре в партията е преодоляна, а председателят Нинова се старае да постигне вътрешните баланси от гледна точка на компетентност и възраст, с идеята бюрото да бъде максимално представително.

„В основната идея на Резолюцията стоят оценки, които са широко споделени от всеки обективно мислещ човек в България, извън управляващите партии. Освен елементите за принципите на правовата държава, обаче има неща, които създадоха известно напрежение. Те бяха използвани от управляващите, за да разфокусират посланията на тази Резолюция. Националният съвет прие позиция, в която казахме, че споделяме изцяло оценката на ЕП за значителното влошаване на ситуацията в България по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията, основните права, независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите. Заедно с това имаме и своите несъгласия по отношение първо на призива за ратифициране на Истанбулската конвенция и споменаването на решенията, свързани с ОМО “Илинден“, обясни зам.-председателят на парламента. Той обобщи, че има два въпроса, противоречащи на Конституцията, но всичко останало приемат за обективно и са готови за диалог с европейските институции по целия кръг от проблеми.

„Не смятам, че българските граждани може да бъде потърпевши от Резолюцията, защото най-големите проблеми за тях идват от модела на управление, който се наложи в България в последните години. Чрез нея в Брюксел видяха какво се случва в България и вместо да я омаловажават, управляващите да се опитат да започнат работа по някои от тези констатации“, заяви социалистът

По думите му тази Резолюция няма директни правни последици, но дава политическа и експертна оценка на това, което се случва в страната. „Дискусията за това как ще бъдат изразходвани европейските средства предстои. Има усещане, че една не малка част от европейските средства се разпределят на близки до властта фирми, институции, бизнеси, които ги използват недостатъчно ефективно. На тази критика специално управляващите трябва да дадат доста ясен отговор”, посочи левият депутат.

По думите му европейските пари не са за това да бъдат облагодетелствани близки на управляващите, а за да стигнат по най-ефективен начин до българските граждани. Вигенин заключи, че ЕП ще продължи да следи много внимателно какво се случва в България и след изборите и очаква новото управление да бъде много по-мотивирано и ангажирано с решаването на проблемите.

„Избраните 17 действащи съвета на първото заседание на Националния съвет на БСП са редовно действащи съвети, чиято работа е да градят политики. Всеки един мандат на НС на партията изгражда подобни съвети, в които участват самите членове и съответно  правят анализи на съществуващите политики в държавата, предлагат нови политики и законодателни инициативи. Там е кухнята на нашия алтернативен бюджет, който предлагаме всяка година. Тези съвети имат основната функция да градят послания, които партията ще предаде на гражданите“, заяви пред БТВ народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Иван Иванов.

„Логично и нормално беше именно тези съвети да наблюдават директно и пряко за в бъдеще работата на различните министерства и съответно да анализират проблемите“, каза още Иванов. По думите му от голямо значение би било, ако БСП бъде предпочетена от българските граждани на следващите избори, били те предсрочни или редовни.

На обвиненията, че БСП се превръща в еднолична партия Иванов каза, че това е погрешна трактовка. „БСП показа, че е единна партия, че има насока, в която да се движи, именно първо да сплоти своите редици и да покаже на българските граждани, че е единствената партия, която може да бъде алтернатива. Всички тези мантри, които се разпространяваха сред обществото, че партията се разпада, паднаха след избора. Отпадането на 6-ма членове беше резултат от натиска, който се оказа отвън и отвътре. Според мен това напускане беше политическо самоубийство. Няма основание тезата, че БСП е разединена, или че няма път оттук нататък. Напротив, БСП пое ясен курс към спечелване на изборите и е консолидация в лявото пространство“, заяви Иванов.

По думите му е обичайна практика евродепутатите да се връщат на всеки 2 седмици, за да се отчитат. „Нормално е и е редно евродепутатите да участват на заседанията на Националния съвет. То не е точно отчет, а по-скоро една консолидирана работа, за да могат да се градят политики както тук в България, така и на европейско ниво“, обясни той.

Още по темата