Държавата подкрепи туризма: 50 лв. бонус за всеки ваксиниран

Държавата подкрепи туризма: 50 лв. бонус за всеки ваксиниран

Парични ваучери от 50 лв., с които да стимулират българите да се ваксинират, обмисля държавата. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Нова телевизия. Решение у нас все още няма, но такива примери вече има в други страни като Гърция, посочи министърът.
„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия“, обясни Кацаров.
По данни от 9 юли броят на хората със завършен ваксинационен цикъл в Бъгария е 841 794.
Министърът даде подробности за ситуацията с COVID-19, в която се намира страната ни в момета. „Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в  „червената“ зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът.
Според Кацаров няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август. „Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.
Той коментира предложението неваксинираните да плащат за лечението си, ако се разболеят. Мнението на Кацаров е, че това не е редно./Вестник Марица
 

Още по темата